De la Mario la Batman: Arkham Origins
Din cauză că îl am pe tata informatician, încă de când eram mică am ”beneficiat” de jocuri pe calculator pe care le combinam cu succes cu cele offline. DeÈ™i în perioada primului meu computer nu aveam internet, tata îmi aducea pe dischete joculeÈ›e interesante, ce m-au ajutat, într-un fel, să îmi dezvolt imaginaÈ›ia, în paralel cu cărÈ›ile citite È™i jocurile de pe maidan.
Sinceră să fiu, îmi plăcea mult să mă joc pe calculator...atât chestii de fete, cât și de băieți. Țin minte că pe vremea aia, asta era tot ce făceam pe computer, exceptând momentele când ascultam muzică. Acum...aproape restul întregii vieți (poate că exagerez puțin!?) ni-l petrecem în fața calculatorului.
Începând cu Mario, Super Taxi Driver, Prehistorik sau Sims, până la Aladdin, Batman, Tarzan, Hercules, Harry Potter sau Delta Force, îmi iubeam toate jocurile. Fiind mică...și mai ales, fată, nu aș fi putut face mari diferențe între jocurile de atunci și cele de acum. Cu toate că grafica și formatul jocurilor nu erau atât de avansate, mă făceau, totuși, să mă simt ca și cum eram în mijlocul acțiunii, fără să fiu distrasă de la planșa respectivă.
În prezent, specialiștii IT fac tot posibilul ca gamerii să aibă parte de senzații tari atunci când se joacă. Tehnologia din ce în ce mai avansată îți oferă șansa de a savura la cote maxime jocurile achiziționate dintr-un mall sau un magazin online. Există vaste categorii de jocuri, atât pentru PC, cât și pentru console. Ai de unde alege, însă pentru o experiență de neuitat, e necesar să te țină computerul (ca dacă e vechi...degeaba!).
În acest caz, cea mai importantă componentă este placa video. Un gamer înrăit este în stare să plătească zeci de milioane pentru o placă de ultimă generație, deoarece cu cât este mai puternică, cu atât crește și performanța PC-ului în materie de jocuri online.
În cazul în care te ține buzunarul, cele mai bune plăci video din ziua de azi prin raportul calitate - preț sunt cele nVidia. Acestea pornesc de la 600 RON și ajung să coste chiar și 5300 RON. Însă placa video EVGA GeForce GTX 690 (cea mai scumpă) îți transformă cu ușurință calculatorul personal în avion.
Producătorul AMD, în schimb, vinde plăci video bune, însă la un preț mai accesibil. Este evident că la capitolul performanță nu se compară cu cele nVidia, pe lângă faptul că se uzează mai repede. Drept pentru care, nu aș da vrabia din mână (nVidia) pe cioara de pe gard (ATI). Cu toate că plăcile ATI nu sunt proaste, în momentul în care ești exigent și îți dorești ce este mai bun, alegi nVidia, întrucât este mai ok să investești mai mulți dintr-un foc pe ceva de calitate superioară, decât să ajungi la cheltuieli duble, tot schimbând multe plăci video după forjarea calculatorului. În orice caz, persoanele nehotărâte pot cere sfaturi și pe forum gaming, unde se găsesc oameni pasionați ce vor să te ajute în alegerea unei plăci video bune.
Ținând cont că în secolul XXI se pune accent foarte tare pe jocurile inovatoare, pe trăirile avute din momentul în care apeși Play, cred că în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, jocurile 3D vor ajunge să monopolizeze această piață, astfel încât cel ce este dispus să lupte cot la cot cu adversarii, nu ar mai fi îngrădit de nimic. Nici măcar de monitor, pentru că un monitor 3D aduce inamicul chiar în camera ta, ceea ce...să fim serioși...ar fi o senzație mult prea tare ca să o poți refuza!
Până când se va realiza acest lucru, trebuie să ne înarmăm cu o placă video șmecheră (mai ales că putem primi jocuri gratis, precum Batman: Arkham Origins la achiziționarea unei plăci video GeForce - după ce am văzut trailerul, deja sufăr după el) pentru a ne putea bucura de jocuri precum Assassin's Creed, Fifa, The last of us, Max Payne sau GTA.
(Chiar azi a fost lansat Batman: Arkham Origins!)
Articol scris pentru SuperBlog 2013.