Keep calm and have a cupcake ♥ | Rețetă de brioșe drăgălașe
Brioșele astea au rezultat prin combinarea a vreo 3 rețete + improvizația mea. Și culmea! Au ieșit bine! Domnule, cum am putut eu să spun că nu-s bună de măritat, când nu-mi mai încap în piele de gospodină ce sunt!
Gata cu lauda! Să nu vă mai țin în suspans și să vă arăt operele mele de artă înainte să înșir ingredientele!
Dacă până aici v-am convins că nu glumesc și cu adevărat am muncit la brioșe, vă invit să citiți lista de ingrediente pentru 12 bucăți:
- 3 ouă
- 70g unt
- 150g zahăr
- 2 lingurițe praf de copt
- 2 linguri cacao
- esență (vanilie, rom...de care aveți)
- tablete de ciocolată
Ingrediente pentru glazură:
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- o portocală (zeama a jumătate din ea + coaja răzuită)
- coloranți alimentari
Mod de preparare:
Se freacă untul cu zahărul cu o spatulă sau cu ce vă vine mai ușor. Apoi se adaugă ouăle, pe rând. Se pun făina, praful de copt, esențele și se mixează bine până ce se omogenizează aluatul.
Așezăm hârtiuțele speciale în tavă și turnăm câte două linguri de aluat în fiecare formă. Aici am schimbat eu puțin, fiindcă rețeta originală spunea să pun o lingură de aluat, însă mi s-a părut mult prea puțin, așa că am completat, astfel încât...un sfert de formă să fie cu aluat.
Se adaugă o tabletă de ciocolată în mijlocul compoziției din fiecare formă și apoi se acoperă cu încă o lingură de aluat. Eu am folosit ciocolată de menaj, însă nu a fost ok din cauză că...fiind tableta prea groasă, nu s-a topit la coacere și a rămas aproape la fel de tare. Cred că ar ieși mai bine cu o tabletă de ciocolată normală, nu de menaj.
Se bagă tava la cuptor, iar brioșele se vor coace în aproximativ 20-25 de minute la foc mediu (180 grade C).
Cât timp aluatul este la cuptor, ne apucăm de glazură! Într-un castron se pun cele 250g de mascarpone, zahărul pudră (eu am pus tot plicul, adică 70g...nu 50g, cum spunea rețeta) și am dat pe răzătoare coaja de portocală. Aveți grijă să nu scăpați portocala în compoziție, așa cum am făcut eu... :)
Apoi se taie portocala în două și se stoarce jumătate din ea. NU mai mult, fiindcă iese glazura prea apoasă! Puteți încerca punând chiar mai puțin din sucul unei jumătăți, dacă vi se pare că ar avea o consistență mai potrivită, astfel încât să nu se scurgă de pe brioșe. Credeți-mă, știu ce spun, fiindcă a mea a ieșit cam aiurea și am băgat-o la frigider, pentru a se mai întări cât de cât.
Se amestecă totul, iar apoi eu am pus câte puțină compoziție în fiecare ceșcuță, ca să pot adăuga mai multe feluri de colorant alimentar. Am avut roșu și albastru, dar le-am dizolvat astfel încât am făcut mai multe feluri de roz, de exemplu. În rest, vedeți în poză, că nu vreau să spun nici că ăla e albastru sau e verde, fiindcă mi-e că greșesc. Dați-vă seama singuri...ce culori sunt acolo, da? :))
După ce au trecut cele 20-25 de minute, scoatem tava din cuptor și verificăm dacă s-au copt brioșele, introducând o scobitoare în centrul uneia dintre ele. Dacă nu se lipește aluatul pe băț, înseamnă că-s gata. Le punem la răcit. Eu le-am dus în cămară, unde era geamul deschis, ca să grăbesc procesul de răcire. Bineînțeles că am făcut asta după ce le-am scos din tavă și le-am așezat pe un platou.
Pregătim decorațiunile... Iar după ce brioșelor le trec căldurile, trecem la ornat. Aici nu mai are rost să vă spun ce anume să faceți, deoarece trebuie să fiți creativi... În schimb, vă voi arăta mai pe larg cum le-am ornat eu.
Cam atât. Dacă vreți să le încercați, chiar vă invit. Sunt bune. Ah! Și am uitat să vă spun că rețeta de glazură e a lui Jamie Oliver!
După cum puteți observa, am uitat complet să pun cacao în aluat. Mi scuzi!
După cum puteți observa, am uitat complet să pun cacao în aluat. Mi scuzi!
Vă mai recomand ceva, pe ultima sută de metri! Dați o tură și pe la bloggerițele constănțence care vă așteaptă cu diverse postări specifice Crăciunului! Acest articol a fost, de asemenea, unul pentru sărbătorile de iarnă.
Nu uitați să-mi spuneți ce părere aveți despre...brioșele mele! Nu-i așa că sunt drăguțe? :)
26 comentarii
Write comentariiVai dar ce bine arata.Mi-ai facut pofta:)
Replysunt minunate, facute u dragoste! :)
ReplyCraciun fericit!
Multumesc! Pai sa le faci pentru Revelion, ca sa nu mai poftesti la ele! :D
ReplyMultumesc frumos! Craciun fericit! :*
Replymamăăăăă ce poftă mi-ai făcut! frate... moare omu aici! Mulțumesc totuși pentru rețetă :)) (ps: tot aștept curierul)
ReplyAdevărate delicii! ♥
ReplySărbători frumoase! ♥
Multumesc! Craciun fericit, draga mea! :*
ReplyArata delicios . Sarbatori fericite <3
ReplyHm,trebuie sa incerc si eu :D
Replyhttp://elenabanciu.wordpress.com/2013/12/24/diy-ornament-pentru-craciun/
Chiar că-s drăgălașe brioșele astea!
ReplyVerdict: bună de măritat!
Pfff! Delicios! Deci... numai pe ambalajul produselor din ciocolată/vanilie aș putea vedea astfel de poze, dar tu le-ai adus la realitateeee!
ReplyEști o zeiță a deserturilor din câte văd! Felicitări! :)
Par foarte gustoase si eu recent am facut si la fel de mirata am fost ca au iesit cum trebuie :))
ReplyImi place ca le-ai decorat asa colorat si frumos
http://o-fata-simpla.blogspot.ro/2013/12/blue-christmas.html
Pai e norocul incepatorului, nu stiai ? Bravo .
ReplyMultumesc la fel, draga mea! :*
ReplyChiar te rog! :)
ReplyHaha, multumesc frumos! :)))
ReplyZeita? Oh, Doamne! Cred ca glumesti! :)))
ReplyMultumesc foarte mult pentru aprecieri! :D
Multumesc! :*
ReplyMultumesc! :D
ReplyNu-s nici chiar incepatoare, fiindca briose am mai facut o data, insa nu dupa reteta asta. :D
:))) Sper ca a ajuns pana acum! :D
ReplyNu m-am incumetat niciodata sa fac briose, desi imi plac la nebunie. Sincera sa fiu, nici nu am in casa tot ce mi-ar trebui si sa cumpar formele doar pentru un moft, parca nu imi vine... Cine stie cand mi-ar mai veni chef sa fac... :)
ReplyStiam eu ca esti buna de maritat! Cui ii pasa ca nu ies mancarurile, daca briosele arata atat de bine? :))))
De frumoase, sunt superbe, iti seamana, foarte colorate si vesele. Si cred ca sunt si gustoase, n-au de ce sa nu fie. Daaaaar, parca prea migaloase :))
ReplyDar te felicit pentru munca :)
Blogul tau este senzational sa stii, o placere sa citesti si sa vezi asemenea minunatii :)
Eu aveam deja formele... Fiindca mama mai facea si briose ca si aperitiv, nu ca desert. Unele cu cascaval, parca.
ReplyChiar asa, cui ii pasa ce gust are mancarea, daca designul este frumos? :)))
Multumesc pentru cuvintele frumoase! :*
ReplyCrede-ma ca au fost extrem de migaloase, am stat pana la 12 noaptea sa le ornez...si nici atunci nu am terminat, am decorat doar jumatate din ele, fiindca ma apucasera nervii, imi venea sa le arunc pe geam, ca unele le-am pictat cu scobitoarea.. :))
A doua zi m-am reapucat de ornat, desi aveam curatenie de facut. Si iar am pierdut vreo ora, pentru ca nu am avut timp sa stau mai mult sa ma joc... :))
Ce frumusele sunt <3 eu fac briose destul de des, dar nu le-am ornat niciodata cu crema de mascarpone. As veni sa gust, sunt aproape de tine :))
ReplyDe venit, poti sa vii, dar sa stii ca articolul e din decembrie. :))
Reply