Tu ești mândru că ești român? Sau doar Jiti este?

Sunday, December 01, 2013 6 Comments A+ a-


"Oltean sunt
Jiti îmi zice
Român sunt
Pe un' m-oi duce!”
                                
                                     Mihai Jitianu


La mulți ani, România!
La mulți ani, români de pretutindeni! Deoarece astăzi este ziua noastră, m-am gândit să scriu un articol care să vă meargă la suflet și să vă facă mândri că sunteți români. Știu că mulți dintre voi vă sărbătoriți țara doar de 1 decembrie și vi se face pielea de găină doar când se cântă imnul României pe stadion (spre rușinea mea, eu fac același lucru, se pare!), așa că astăzi am decis să celebrez această zi specială amintindu-vă câteva lucruri ce ar trebui să le apreciem mai mult și să le facem cunoscute întregii lumi!

  • Petrache Poenaru a conceput primul stilou din lume
  • Nicolae Paulescu a descoperit insulina
  • Henri Coandă a inventat motorul cu reacție
  • Anastase Dragomir a inventat scaunul ejectabil
  • Ioan Cantacuzino a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică
  • Emil Racoviță a publicat prima lucrare importantă dedicată biospeologiei
  • Gheorghe Botezatu a fost șeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei Apollo
  • Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul
  • Dragomir Hurmuzescu a inventat dielectrina și a construit electroscopul
  • Victor Babeș a realizat primul tratat de bacteriologie din lume
  • Eliza Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume
  • Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică
  • Gheorghe Hagi este cel mai bun marcator din istoria echipei naționale de fotbal a României
  • Ilie Năstase este unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor '70, fiind numărul I în clasamentul Asociației Tenismenilor Profesioniști de două ori
  • Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc și este supranumit Regele naiului
  • Constantin Pascu a realizat primul aparat care purifică aerul în spațiile de locuit
  • Ștefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universității Cambridge
  • Sandu Popescu este primul fizician din lume care care a reușit teleportarea unei particule
  • Justin Capra este realizatorul celui mai mic autoturism din lume
  • Mihai Rușețel a inventat motorul cu apă
Totodată, tradițiile românești sunt extraordinare! De Crăciun, Revelion, Paște sau Mărțișor, românii știu să se facă cunoscuți! Colindele, dansurile specifice românești, costumele populare, mâncărurile delicioase (sarmale, fasole cu ciolan, mămăligă, pomana porcului, ouă roșii, cozonac) - toate ne reprezintă pe noi, ca popor.


De asemenea, avem noroc de orașe frumoase și peisaje superbe! Locuri precum Bâlea Lac, Transfăgărășan, Brașov, Săpânța, Castelul Bran sau Castelul Peleș sunt admirate de turiștii străini în fiecare an! Alte țări nu au bogățiile pe care le posedă țara noastră, așa că ar trebui să ne mândrim cu ce avem! Să vizităm numeroasele locuri minunate din România, să le apreciem și să le ocrotim, chiar dacă visăm să vedem și alte țări!


Ar trebui să promovăm toate aceste lucruri pe oriunde ne-am duce! România nu are o imagine tocmai bună în anumite state, tocmai din cauză că nu are cine să spună clar și răspicat că avem cu ce ne lăuda!

Ar trebui să fim mândri că suntem români, să nu ne fie rușine cu asta, să nu ne ascundem sub replici englezești, doar pentru a nu descoperi străinii ce naționalitate avem. Ar trebui să fim uniți, să ne spălăm rușinea provocată de alții, să ne apărăm țara și poporul...

Ar trebui să ne construim singuri o imagine pozitivă, să ieșim în evidență cu lucruri frumoase, să promovăm românii deștepți, peisajele superbe și tradițiile inconfundabile!

Ar trebui să luăm atitudine, să nu așteptăm de la alții respect, când nici măcar noi nu suntem în stare să ne respectăm țara!

Ar trebui să ne dorim mai mult apreciere și recunoaștere, să facem astfel încât dacă cineva ar spune că un român a făcut ceva rău, restul lumii să zică ”Nu cred! Românii sunt oameni buni și educați! Sunt convinsă că nu ar fi făcut așa ceva nici în ruptul capului!”.

Ar trebui să promovăm noi lucruri importante făcute de români, pentru ca pe străini să îi ducă mintea și la altceva în afară de Nadia și Hagi, atunci când vor auzi de România!

Ar trebui să ne îngrijim țara, deoarece degeaba avem peisaje frumoase, dacă la fiecare pas găsești maldăre de gunoi și lacuri transformate în pubele!

Ar trebui să procedăm ca Mihai Jitianu! Un om care este mândru în fiecare zi că este român, nu doar de 1 decembrie! Deoarece ideea acestui articol a venit odată cu dorința mea de a scrie despre el, vreau să vă spun că el chiar mă face MÂNDRĂ că sunt româncă! Îi admir patriotismul, iar chiar dacă a străbătut lumea în lung și-n lat, întotdeauna revine în țara lui natală. Pe oriunde se duce, poartă steagul României pe care stau inscripționate versurile de la începutul postării! Cu siguranță îl știți, fiindcă a apărut la Observatorul Special de la Antena 1, precum și în alte emisiuni! Dacă nu ați auzit de el, vi-l prezint în cele ce urmează!


Mihai Jitianu (sau Jiti, așa cum îi spun prietenii) este un oltean de 24 de ani, care a copilărit în Caracal. Deși este tinerel, până la această vârstă a reușit să facă lucruri la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze! Este pasionat de călătorit, însă nu așa cum este toată lumea...

Pentru el a călători înseamnă, pe lângă faptul că vede locuri minunate...și șansa de a-i învăța pe ceilalți câte ceva despre România, odată cu fluturarea tricolorului. Până acum, a ajuns pe toate cele șase continente locuibile, vizitând peste 50 de țări! Și-a propus ca până în 2022 să meargă cu drapelul în toate țările lumii! Țintește și Antarctica, deoarece își dorește să facă poză cu steagul României alături de pinguini! Nu-i așa că băiatul ăsta e foarte tare?! Parcă îmi trezește apetitul pentru călătorit!

Am învățat să mă bucur mai mult de lucrurile simple, să fiu mai bun, să iert mai repede, să selectez mai bine, să apreciez prietenii adevărați, să îmi stabilesc priorități, să fiu altruist, să fac mereu doar ceea ce simt, să gândesc pozitiv.
După cum spune și el, călătoriile îți deschid orizonturi noi, te maturizează și îți bucură sufletul. Bagajul de amintiri acumulat de-a lungul atâtor experiențe frumoase te formează ca om și te apropie de țara natală mai mult. Deși vezi multe lucruri incredibile, inima ta tânjește după locul denumit acasă, unde te așteaptă familia și prietenii. Călătoritul te face să vrei mai mult de la tine, de la viață. 

În China am aflat ce înseamnă mâncare cu adevărat picantă, în Thailanda am gustat scorpioni și tarantule, am mâncat melci în Coreea și carne de crocodil în Africa.
Având drapelul României în permanență după el, atât compatrioții cât și persoanele de alte naționalități îl asaltează, dorind să facă poze cu mândrul oltean! Jiti nu se dă în lături nici atunci când cei din jurul lui vor să învețe câteva vorbe românești! :)
Dacă ajung undeva sus, știu de unde am plecat.”
Asta e cel mai important. Faptul că e mândru de originile lui și că poartă simbolul românesc pe întreg mapamondul, spune multe despre acest băiat. Sinceră să fiu, este prima persoană ce o știu ca fiind atât de patrioată și sper să nu fie ultima!

Eu am aflat despre el din întâmplare, dinainte să apară la vreun post de televiziune. Vrând să plec în SUA cu Work and Travel, am străbătut internetul în lung și în lat, căutând impresii, informații, experiențe ale altor studenți care au fost plecați cu acest program. Așa am dat de Jiti. I-am descoperit contul de Youtube, unde l-am văzut distrându-se prin America, apoi prin Dubai sau Maldive. La început avea plete, părându-mi-se foarte rebel (dar de gașcă), apoi m-am mirat când l-am văzut super dichisit și parcă maturizat peste noapte. Parcă începeam să mă oftic, știind că a fost plecat timp de patru ani la rând în SUA, iar eu nu am auzit de oportunitatea asta mai devreme. Văzând prin câte experiențe frumoase a trecut, ce locuri superbe a vizitat...m-a făcut să îmi doresc din ce în ce mai tare să-mi trăiesc visul american. Probabil, într-o mică (mare) măsură, îi datorez lui înscrierea mea la Work and Travel. M-a motivat foarte mult! Și țin să îți mulțumesc, Jiti, pentru asta! :)

Totodată, știind că este în lume...un român care poartă steagul versat (adică are versuri, nu vă gândiți la altceva) al României, parcă m-a impulsionat să fiu mai mândră de țara în care trăiesc. Până acum eram, dar în tăcere. Și nu în măsura în care este Mihai, ci mai puțin. Mult mai puțin. Însă e păcat ca strădania acestui băiat să fie în zadar! Cu toții ar trebui să fim români în fiecare zi, nu doar de 1 decembrie, după cum spunea și el! Cu toții ar trebui să ne facem cunoscuți prin faptele frumoase și de apreciat, lăsând deoparte negativismul și rușinea de a fi român. Dacă punem mână de la mână, cu siguranță putem construi o imagine bună țării noastre! Important este să vrem și să trecem la fapte, înainte să ni se risipească vorbele în vânt!


Să luăm exemplul lui Mihai Jitianu! Haideți să promovăm România, cu ai ei oameni calzi și deosebiți! Tricolorul am început să îl asociez cu mândrul nostru oltean, tocmai datorită faptului că el face tot ce îi stă în putință pentru a ne face cunoscuți peste hotare cu un lucru special, cu simbolul țării fluturându-i în mâini!

Odată ce Jiti are lipici la străini, eu zic că nu ar avea motive pentru care să nu îl iubim și noi, nu? De aceea, vă invit începând de astăzi să îl urmăriți pe Travel MIX la orele 20:00! Atunci va fi primul episod al emisiunii lui, unde îl vom putea vedea călătorind cu drapelul în spate! Sigur va fi ceva interesant, tocmai bun pentru a petrece o duminică liniștită în fața televizorului dar străbătând totodată, diverse țări ale lumii împreună cu Jiti.

Pe final, vă las cu povestea drapelului. Uitați-vă, vă garantez că o să vă placă! Asta așa...ca un fel de pregătire pentru emisiunea de diseară! Nu uitați să treceți pe pagina lui de Facebook și să îi dați un mare Like, fiindcă merită! Trimiteți-i și un gând bun! :)


Nu în ultimul rând, mulțumesc Jiti, fiindcă ți-ai dat acordul în privința folosirii pozelor de mai sus! Îți urez succes în continuare și sper din suflet să îți îndeplinești toate visurile și să duci steagul României în toate țările lumii, chiar mai devreme de 2022! :)

Iar vouă, dragi cititori, vă doresc o zi frumoasă și să aveți poftă, dacă mâncați fasole și ciolan!
La mulți ani încă o dată!

6 comentarii

Write comentarii
Unknown
AUTHOR
Sunday, December 01, 2013 delete

Foarte frumos si interesant articolul !

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, December 01, 2013 delete

La multi ani, romane! :D

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, August 19, 2016 delete

Mircea, bv ma Jitianu! la multi ani

Reply
avatar