Interviu cu Zig Zag prin România

Monday, February 22, 2016 4 Comments A+ a-

Călătoritul te lasă fără cuvinte, iar ulterior te transformă într-un povestitor. - Ibn Battuta


Sunt oameni tineri, oameni faini, de care eu sunt pur și simplu fascinată! Au avut curajul de a pleca la un drum foarte lung (drum care durează cel puțin cinci ani!) pentru a gusta din frumusețea fiecărui județ din România. Petrecându-și aproximativ o lună și jumătate în fiecare dintre cele patruzeci și unu de județe, ajung să cunoască în profunzime diferitele tipuri de oameni, tradiții, obiceiuri și locuri minunate.

Cei zece fantastici (Marian, Cosmina, Florin, Cristian, Adelina, Ștefăniță, Laura, Dumitru, Radu și Mihai) formează echipa Zig Zag prin România, reprezentându-ne atât pe plan național, cât și pe plan internațional, practic. Acest proiect este una dintre cărțile de vizită ale României, fiindcă echipa promovează valorile țării noastre, demonstrându-ne că expresia ”România e o țară frumoasă, păcat că-i locuită” nu își are rostul. România este o țară frumoasă, are oameni frumoși și tradiții intacte, în pofida trecerii timpului.

Avem o țară ce merită descoperită și prețuită, iar Zig Zag prin România se bucură de tot ceea ce ne înconjoară. Zi de zi. Ce poate fi mai frumos de atât?

Cu ocazia acestui interviu vreau să le transmit celor zece prieteni faptul că munca le este apreciată. Dragilor, voi sunteți o emblemă a țării și ne faceți mândri că suntem români. Mai mândri decât eram. Pentru mine, cel puțin, reprezentați și o sursă de inspirație. Mă bucur că v-am descoperit și abia vă aștept la malul mării! :)

P.S. Mulțumesc, Ștefan, pentru timpul acordat și pentru răspunsurile detaliate! :)


1. Care este povestea voastră? Cum a început totul? Cum a venit ideea proiectului Zig Zag și cum v-ați convins că ceea ce vreți să faceți este realizabil și că merită să vă dedicați trup și suflet călătoriilor pe teritoriul țării noastre?

În primul rând, salutare Bianca, ție și tuturor cititorilor! Zig Zag prin România apreciază invitația ta la comunicare. :))

Povestea începe așa...

Unde-s mulți puterea crește și povestea nu se-oprește! Această vorbă exprimă profunzimea răspunsului la întrebarea ”Care este povestea noastră”. Totuși, haideți să vă detaliem. 

Totul a început în România, în orașul Iași începând cu anul 2012. Mai mulți tineri am alcătuit o viziune comună și o dată fixă care a dat startul numărătorii inverse: o călătorie în jurul României timp de 5 ani, cu plecarea în data de 16 august 2014! Nu eram complet convinși că vom reuși, însă ne-am spus visurile, ne-am deschis ochii și am început să le trăim. Acest fapt face totul posibil și am învățat că nimic nu este întâmplător când faci ceea ce-ți place cel mai mult.


2. Ce anume v-a inspirat în denumirea proiectul Zig Zag?

Grupul de minți strălucite, cum ne place nouă să-l numim. Totul se întâmplă datorită unirii minților și iarăși duce la vorba: Unde-s mulți puterea crește și povestea nu se-oprește!

Prin obiceiul de a ne strânge toți în vila unui scriitor din Iași am creat aceste ședințe de brainstorming, iar acolo s-a conturat botezul: Zig Zag Prin România.

3. Cine vă finanțează? Care sunt demersurile găsirii unui loc de cazare pentru o lună și jumătate în fiecare județ, de exemplu?

Noi, printr-un spirit de echipă, provocator totuși. :)  

După 18 luni de călătorie în care am reușit să dăm viață la sute de parteneriate (ne apropiem de o mie) pe plan local, credem în primul parteneriat la nivel național, pentru România. Demersul cel mai important e că povestim, povestim, povestim... 

Fără nici o modestie, avem o echipă de poveste! 

Avem poate cel mai bun excavator de informații din țară: Adelina. Găsește informațiile necesare cu o ușurință deosebită. Acestea sunt date mai departe la departamentul de planificare și departamentul de vânzări unde se completează cu research-ul lor și informațiile de pe teren. Aici, abilitățile lui Cristian, Marian și Dumitru dau naștere parteneriatelor. Provocarea de a asigura întregii echipe nevoile fiziologice îi îndrumă spre îmbunătățirea abilităților de antreprenor inovativ (comunicare, ascultare activă, inovare, flexibilitate, adaptabilitate, vânzare etc.).

Mai departe, ei reușesc să transmită mesajul #ZigZagPrinRomania și datorită: materialelor foto-video create de Mihai - videograf-ul nostru (e și graphic-designer, adaugă el); datorită materialelor de conținut însușite de Radu - intervievator și scrib-ul nostru drag; datorită scrierii și implementare proiecte de către Cosmina (manager de proiect cu acte în regulă și studii, adaugă ea); datorită plăcerii de a construi a lui Florin - web developer-ul & web designer-ul nostru; datorită experiențelor creionate de Laura - bloggeriță (recită ea modestă).

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la... ei, mă simt recunoscător pentru că îi rePRezint și PRomovez non-stop, atât pe online cât și pe offline. Semnat Ștefăniță - PR Zig Zag prin România.


4. Ați avut rețineri atunci când a trebuit să renunțați la joburile pe care le aveați pentru a vă urma visurile? Mulți oameni nu au curajul de a face asta, însă voi nu vă încadrați în această categorie. Ați ieșit din zona de confort și ați plecat la drum cu toată încrederea că totul va ieși așa cum trebuie. De unde izvorăște această determinare?

Povesteam și cântam de bucurie că în sfârșit deveneam liberi! Dacă știam prin ce urma să trecem, nu făceam pasul curajos, așa că spiritul aventurii și al călătoriei ne-a bătătorit traseul până în Olt, al 11-lea județ deosebit. Am promovat Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj și ne aflăm în Olt pentru aproximativ 30 de zile și vom continua cu cele 30 de județe conform traseului în zigzag. 


Determinarea vine din interior: cum soarele răsare pentru a oferi căldură și lumină Pâmântului și nu numai așa noi, ca români, călătorim Zig Zag prin România, pentru a promova valorile românești.

5. De profesie... turiști! Cât de mult vă place ceea ce faceți, în comparație cu ceea ce făceați înainte de a lua naștere Zig Zag?

Omului, ce-i place și face. :))

De un an și jumătate promovăm județele din periplul nostru, începând de dimineața și nu pot băga mâna în foc că ne oprim seara în somn. :)) Statul între patru pereți timp de 8-10 ore pierde detașat la capitolul plăcere, mai ales atunci când nu faci ce-ți place.


6. Dintre toate județele vizitate până acum v-a încântat vreunul atât de tare, încât să vă treacă prin minte gândul de a vă muta acolo definitiv?

Avem 10 județe parcurse la activ și fiecare dintre ele are specificul și frumusețile sale. Avem o Românie minunată și aici "m-aș muta" definitiv. :))

7. Ce v-a determinat să prelungiți durata șederilor? Știu că la început ați vrut să vă petreceți câte o lună în fiecare județ, dar acum timpul acesta s-a prelungit un pic, ajungând la aproximativ o lună și jumătate.

Potențialul județului din punct de vedere turistic și din punct de vedere educațional. Avem un standard reprezentativ pentru fiecare județ și trebuie să-l atingem.


8. În ce fel v-au schimbat acești doi ani petrecuți călătorind prin România?

Aproximativ doi ani, mai exact 18 luni. În bine, credem noi. Eu unul cred că mă purifică. Mai întâi mă ajută să depășesc toate miturile și convingerile despre români și despre locuri, apoi reușesc să găsesc esența lucrurilor. Este de neprețuit continuarea educației de acasă și a-ți cunoaște în profunzime propriul neam.

9. Care este cea mai bună învățătură dobândită în urma acestui proiect?

Uau! Foarte bună întrebarea :)

Dedicându-ne pe turism și educație am descoperit pe partea turistică faptul că avem o țară minunată și suntem mândri că putem deveni una dintre cele mai interesante cărți de vizită a României.

Iar pe educație cred că această "cea mai bună învățătură dobândită în urma proiectului" o alcătuim cu ajutorul oamenilor de succes despre care scriem poveștile lor pe site, blog și în cărțile noastre. Deci, haideți să descoperim împreună!


10. Consider că voi colecționați mai mult momente, decât fotografii. Drept urmare, care este una dintre cele mai frumoase amintiri câștigate datorită proiectului Zig Zag?

Ai dreptate :)

Cel mai frumos moment câștigat datorită proiectului Zig Zag prin România este acela de a fi împreună și a uni din ce în ce mai mulți români. Spre exemplu, la fiecare final de județ organizăm evenimentul Zig Zag prin respectivul județ, unde personalitățile de seamă, partenerii noștri, prietenii locali, fanii și, mai nou, prieteni din toată România, vin cu intenția de unitate și de a savura momente de poveste: cărțile lansate și clipul promoțional creat. Mulțumim tuturor pe această cale!

11. Deși îmi place să văd doar partea plină a paharului, nu mă pot abține, așa că voi pune și un alt fel de întrebare. Presupun că ați avut parte și de provocări (poate chiar dificultăți în adevăratul sens al cuvântului?) mai mici sau mai mari pe tot parcursul călătoriilor voastre. Cum ați reușit să treceți peste ele fără a vă pierde răbdarea și speranța?

Cu sare și piper, gustarea devine mai delicioasă. :))

Am devenit conștienți că drumul spre succes este în zig zag - format din suișuri și coborâșuri. Răspunsul simplu este: prin povești. :) Ne aducem aminte de povestea unui om de succes și descoperim cum se procedează în cel mai eficient mod.


12. Există ceva în legătură cu experiențele din trecutul Zig Zag, pe care v-ați dori să-l fi făcut în mod diferit?

Zig Zag prin România are o călătorie predestinată, frumoasă și unică în același timp. Ne dorim să o păstrăm astfel. :)

13. Am citit pe site-ul vostru faptul că oricine se poate implica  în proiectul acesta, fie că își dorește să fie voluntar, fie că își dorește să fie sponsor, partener sau colaborator. Dar dacă există persoane care vor să se alăture echipei Zig Zag și să călătorească împreună cu voi de acum încolo? Există această posibilitate sau vă rezumați la ceea ce am enumerat mai sus?

Nimic nu este mai puternic decât o idee căreia i-a venit vremea. Astfel ne-a venit nouă vremea, astfel îți poate veni și ție, cititorule, vremea. Și omul are foarte multe idei... M-am făcut destul de clar? :)


14. Știu că voi aveți și niște cărți pentru fiecare județ prin care treceți. Unde pot fi găsite și cum pot fi achiziționate ghidurile turistice Zig Zag?

Oferim gratuit o mini-colecție pe site-ul nostru, pe baza abonării cu numele, orașul și e-mail. În altă ordine de idei, variantele sunt în funcție de cum le este mai comod doritorilor: contactându-ne pe www.zigzagprinromania.com sau la evenimentele din fiecare județ și pregătim surprize pe partea asta, deci urmăriți-ne cu drag.

15. De câte ori pe an reușiți să ajungeți acasă și cum vă descurcați cu această distanță fizică dintre voi și părinți sau prieteni?

Familia este foarte importantă pentru noi. În călătorie ne-am format ca a doua familie. Ne-am propus ca de sărbători, la Paște și la Crăciun să fim turiști la mama și tata acasă. :))

Într-adevăr, nu este ușor să stai departe de locurile natale, familie, prieteni și cunoscuți. Tehnologia ne ajută și cu ocazia asta facem apel la toate companiile de telefonie cu internet rapid din România pentru Zig Zag prin România. :)


16. Da, mai este mult până atunci, dar mă întreb dacă v-ați pus problema astfel: v-ați gândit până acum la ceea ce veți face după ce veți bifa și ultimul județ vizitat din România?

Da, de 10 ori. :)) Aici vorbim de o viziune care duce educația și turismul din România la cel puțin un nivel superior. Suntem antreprenori inovativi și vom transforma România într-un Rai real. Stați aproape!

17. Dacă moneda națională a țării noastre ar fi fericirea, cât de bogați ați fi?

Suntem foarte fericiți că avem acest privilegiu de a călători prin România, a învăța de la oamenii de succes și frumoși, de a străbate și admira locațiile turistice și non-turistice ale pământurilor noastre.
Cred că fiecare om în care bate o inimă de român își dorește un tur minim, gen Zig Zag prin România. Haideți să-l creăm împreună.

Dacă ar fi această monedă, bogăția noastră ar fi fericirea românilor de pretutindeni. Așa că vă întrebăm: sunteți fericiți?


18. Ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să vă calce pe urme, dar cărora le este teamă să pășească în afara zonei de confort și să își urmeze adevărata cale?

Cum ne sunt dragi unele vorbe, v-o redăm pe cea după care ne ghidăm și noi: "Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi cu echipa!


Mulțumim din suflet, Bianca, pentru întrebările minunate și pentru oportunitatea de a le comunica tuturor românilor că SE POATE!

O zi de poveste tuturor! :)

4 comentarii

Write comentarii
Monday, February 22, 2016 delete

Mulțumim pentru gândurile frumoase, Bianca. Fie ca acest proiect și sprijinul tuturor românilor să ducă turismul și educația, cel puțin, la următorul nivel :) "Uimește-mă povestind, descoperă-mă călătorind!"
O zi de poveste!

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, February 22, 2016 delete

Cu mare placere, Stefan! Mult succes in continuare! :)

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Wednesday, March 02, 2016 delete

Mi-a plăcut la nebunie interviul, mi se pare senzational proiectul si cred ca dupa aceasta experienta fiecare din cei 10 va avea in fata un viitor stralucit!
Eu sunt fericita in Romania si este singura tara in care m-as „muta” definitiv! :)
Bravo Zig Zag! :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Wednesday, March 02, 2016 delete

Proiectul e senzational, fiindca este construit si sustinut de oameni senzationali. Sunt mandra ca sunt romanca! :)

Reply
avatar