Nu te definește numărul de Like-uri de pe Facebook!

Sunday, January 10, 2016 8 Comments A+ a-

Social Media are un impact foarte mare în viața fiecăruia. Puțini mai sunt cei care nu dețin un cont de Facebook, Twitter sau Instagram. Mai nou, școlarii își petrec copilăria pe Facebook, iar copiii și mai mici îi cer lui Moș Crăciun tablete sau smartphone-uri, nu păpuși Barbie și mașinuțe. 

Viețile noastre se învârt în jurul internetului, fiindcă acesta a devenit centrul universului majorității dintre noi. Am ajuns să ne încredem în tot ceea ce citim pe net și să ne lăsăm influențați atât de numărul de prieteni sau de followeri pe care îi avem pe rețelele de socializare, cât și de numărul de Like-uri strânse la postări. Stima de sine fluctuează în funcție de aprecierile pe care le primim de la cunoscuți și necunoscuți.


Te străduiești atât de mult să te faci plăcut, să publici chestii care să strângă cât mai multe Like-uri sau Retweet-uri, încât pierzi din vedere esența pe care o are Social Media lăsând-o, astfel, să te controleze.

Împărtășești foarte multe imagini și experiențe cu cei din mediul virtual, dar câteodată acestea nu primesc suficientă atenție și apreciere pe cât ar merita, spui în sinea ta. Iar asta te afectează. Și te afectează tare. Fiindcă la sfârșitul zilei nu te vezi cu ochii cu care ar trebui să te vezi, ci prin prisma ochilor celorlalți și prin prisma Like-urilor oferite de ei. Însă nu ar trebui să procedezi așa. 

Nu ar trebui să te intereseze aceste numere, fiindcă dacă evenimentul ăla mișto din viața ta despre care ai scris pe Facebook nu e apreciat de alții și nu e important pentru alții, trebuie să îți amintești că este important pentru TINE, iar asta e tot ce contează. Te-ar face mai fericit faptul că trei persoane necunoscute ți-au dat Like? Ți-ar oferi mai multă încredere în propria persoană? Asta reprezintă pentru tine Social Media? Calea prin care poți afla cât ești de plăcut de ceilalți și câți prieteni ai?

Și pentru mine este important Facebook-ul, de exemplu, dar nu chiar atât de mult încât să îmi consum energia privind cum crește numărul aprecierilor și să mă bucur atât de tare din asta, încât să fie scopul meu în viață să strâng cât mai multe Like-uri și aprobări cu fiecare postare pe care o am acolo.


Pierdem din vedere faptul că există lucruri mult mai importante decât ceea ce se întâmplă pe conturile noastre de pe rețelele de socializare. Nu ne definește numărul de prieteni avut pe Facebook, nici cel de followeri de pe Instagram și cu atât mai puțin numărul de Like-uri adunate la propriile postări nu ne reflectă valoarea pe care o avem ca oameni.

Trebuie să te oprești din a face comparație între pozele tale și ale altuia, fiindcă dacă X are 80 de aprecieri, iar tu ai doar 28, asta nu înseamnă că ești mai puțin iubit sau chiar de cincizeci și două de ori (80-28) mai nașpa decât cealaltă persoană, așa cum nu semnifică nici faptul că tu nu ești la fel de valoros ca celălalt.

Ideea e că trebuie să ai încredere în tine, fără să-ți pese de părerile celor din jur! În Social Media totul se rezumă la numere, iar acestea nu îți măsoară nivelul frumuseții și al inteligenței, așa cum nu demonstrează câți prieteni adevărați ai. Sunt niște simple numere...

8 comentarii

Write comentarii
TSBogdan
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Eu aș traduce asta prin: Scrie tu povestea, nu o lăsa pe ea să te scrie pe tine!

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Da, am putea spune si asa. :)

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Exact ca in ultima fotografie, vorbim despre crearea unui impact. Social Media se refera la publicitate, nicidecum la valoarea oamenilor.
Ca o paranteza foarte asemanatoare la ceea ce ai scris tu - inainte eram foarte frustrata din cauza traficului de pe bloguri. Credeam ca nu scriu bine daca n-am mii de "unici" insa experienta mi-a dovedit altceva. Acum nu mai vand adveroriale pentru trafic. Eu nu ofer trafic, eu ofer calitate si optimizare SEO care pe termen lung valoreaza mai mult decat un boom de trafic in 3 zile.

Asa si cu impactul social media. Azi esti "laicuit" de mii de insi, maine poti fi un nimeni sau si mai grav, chestiile de nimic, care promoveaza incultura sau cate o tampenie devin virale, in schimb postarile valoroase primesc o mana de like-uri. E cinstit? Nu!

Exact cum ai spus, valoarea umana nu se masoara in impactul social media.
Tre sa scriu si eu despre asta! :)))
Bravo, fata! Interesante subiecte!
Succes cu scrisul!

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Multumesc pentru apreciere! :))
Ai foarte mare dreptate cu tot ceea ce ai scris mai sus, insa nu toata lumea gandeste ca noi. Multi se lasa manipulati de numerele din Social Media si raman dezamagiti, de cele mai multe ori.

Reply
avatar
Natural
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Eu zic ca daca online-ul si parerile din online au acaparat relatia ta cu offline-ul, ai pierdut deja partida cu social media. Mai rau e ca noile generatii simt online-ul ca facand deja parte integranta din viata lor, nu mai e o chestie de socializare sau de distractie.

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, January 10, 2016 delete

Din pacate, asa este. Generatiile noi se nasc cu tabletele in mana, gata sa intre pe propriile conturi de Facebook.

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Wednesday, January 13, 2016 delete

Hm, eu nu cred că Social Media e numai despre numere, Social Media e exact modul în care alegi să te raportezi la ea. Social Media trebuie să fie despre numere dacă ești Social Media Manager, nu în alt caz. Social media e despre interacțiune, networking și comunicare. Locuind departe, pe mine mă ajută să țin legătura cu toți cei dragi. Și chiar și cu cei care nu îmi sunt foarte apropiați pentru că văd update-uri din viața lor. Repet, depinde cum o privești. Dar dacă știi cum să o iei, poate adăuga și valoare, nu numai să creeze frustrări. Sau cel puțin așa văd eu lucrurile. :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Wednesday, January 13, 2016 delete

Iti dau dreptate. Si pe mine m-a ajutat sa pastrez legatura cu cei dragi atunci cand am fost departe. Insa de aceasta data am preferat sa vorbesc mai mult pentru oamenii care sunt pasionati de numarul de Like-uri sau de prieteni avut pe internet. Pentru unii conteaza mult aceste cifre si nu ar trebui. Ci din contra, Social Media ar trebui privit asa cum spui tu. :)

Reply
avatar