Rețetă de cozonac... de-o seamă cu bunica!

Tuesday, December 23, 2014 0 Comments A+ a-

Am promis că revin cu rețeta de cozonac, așa că iat-o!
Ingredientele sunt pentru un kilogram de făină.


  • 1 kg făină Dobrogea (000 - scrie "Pentru cozonac" pe ambalaj)
  • 3 ouă
  • o cană de zahăr de 250 ml (cu vârf) la kilogramul de făină
  • un plic de zahăr vanilat Bourbon (de la Dr. Oetker)
  • un plic de Finesse Bourbon-Vanille Aroma (de la Dr. Oetker)
  • jumătate de cub de drojdie, adică 25 g (Budafok - cu ambalaj galben, de 50 g) la kilogramul de făină
  • lapte - depinde cat înghite făina (uneori înghite mai puțin, uneori mai mult)
  • aproximativ 9 linguri de ulei
  • cacao
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare
  • nuci mărunțite
  • stafide
  • zahăr pudră

1. Laptele se pune la încălzit într-o crăticioară. Peste acesta se pune zahărul și un praf de sare, alături de coaja de lămâie și plicul de zahăr vanilat Bourbon și plicul cu aromă naturală de vanilie Bourbon.
2. Cele 3 albușuri se bat.
3. Peste acea jumătate de cub de drojdie se pune puțin din laptele încalzit și se freacă cu puțin zahăr.
4. Într-un lighean se pune făina, iar peste aceasta se toarnă (treptat) laptele încălzit mai devreme.
5. Începem să frământăm.
6. Spuma albușurilor se ia cu mâinile și se încorporează în aluat, aceasta ținând locul uleiului (momentan).
ATENȚIE! Nu se pune tot albușul în cocă, ci doar spuma.
7. Se frământă FOARTE bine... destul de mult timp.
8. Se pun la încălzit aproximativ 9 linguri de ulei.
9. Pe la jumătatea procesului de frământare, uleiul încălzit se pune (treptat, treptat) pe fundul ligheanului și se încorporează în aluat.
10. Coca se trântește de lighean (sau de o planșă de lemn) - trebuie să aveți putere, mai ales dacă veți folosi mai multe kg de făină - și se frământă, iar se trântește, iar se frământă, iar se trântește și tot așa. Vărsați-vă toți nervii (sau mai bine... iubirea, că altfel nu vă ies cozonacii) pe aluat, ca să fiți siguri că iese ca la carte!
11. După ce a fost frământat foarte, foarte, foarte bine, aluatul se lasă acoperit în lighean, până se odihnește, până crește, până ”îi trec vânătăile” cauzate de bătaia de mai devreme.
12. Între timp, într-un castronel se pun albușurile rămase, iar în ele se încorporează cacao. Se amestecă bine, până se obține un fel de sos. Compoziția trebuie să fie grosuță - nici foarte, foarte.
13. După ce a crescut aluatul, se ia câte o bucată, se întinde pe o planșă (sau pe masă, unde vreți voi). Prima bucată se unge cu sosul de cacao, iar peste se presară nucă și stafide (dacă vreți să conțină rahat, foarte bine ; umplutura rămâne la alegerea și gustul fiecăruia). 

14Se procedează la fel și cu a doua bucată de aluat, apoi cele două suluri se împletesc.

15. Cozonacul se pune într-o tavă (de cozonac, NU de chec!). Noi avem tăvi de teflon.

16. Se lasă la crescut în tavă (până ce ajunge aproape la nivelul de sus al acesteia, adică la limita superioară a tăvii). De obicei, tava se pune la căldură, pentru a ajuta aluatul să crească. Bunica mea încălzește o cratiță cu apă și pune tava deasupra cratiței.
17. Cu 15 minute înainte de a introduce cozonacul la cuptor, acesta se preîncălzește.
18. Se bagă cozonacul la cuptor pentru 45 de minute, poate chiar o oră. Depinde de puterea cuptorului fiecăruia. La început, cuptorul se ține la 170-180 de grade Celsius, apoi se dă la 220 de grade Celsius.
19. Între timp, se face un sirop (nu o zeamă) din apă și zahăr, pentru a unge cozonacul imediat după ce este scos din cuptor.
20. După ce cozonacul s-a făcut frumos și auriu, se scoate din cuptor, se unge cu siropul pregătit mai devreme, iar pe deasupra se presară zahăr pudră.
21. Se învelește cu niște prosoape, pentru a se păstra cald și fraged.
22. De obicei, când vine seara, bunica și mama pun fiecare cozonac în câte un sac de plastic (sau pungă), pentru a nu se usca. Altfel, dacă stă neacoperit tot timpul, se usucă și nu-ți mai vine să-l mănânci.




Avem și spectatori! Mama și bunicul!

Unul dintre cozonaci este cu scobitori înfipte în el, ca să ne dăm seama că ăla e fără nucă. 





 De la...

La...

Cam atât! Sperăm că vă vor ieși cozonacii așa cum trebuie! Esențială este făina! Dacă aceasta e bună, nu veți avea probleme. Cele mai bune mărci de făină sunt: Dobrogea (000, pe al cărei ambalaj scrie ”Pentru cozonac”) și Grania!

P.S. Mamaia mea a devenit vedetă datorită cozonacilor ei!

Poftă bună și sărbători fericite!