Schimb de povești

Monday, March 24, 2014 22 Comments A+ a-

Citind, descoperi comori.
Fac parte din generația celor care au avut o copilărie ca-n povești. Mama și tata au avut grijă să-mi citească în fiecare seară câte o cărticică fascinantă legată de prinți, prințese, eroi cu superputeri sau animăluțe îndrăgostite. Pe vremea aceea nu credeam că poveștile vor avea un impact atât de mare asupra mea. Au influențat într-un mod pozitiv gândirea mea de copil dornic de aventuri pe tărâmuri fermecate.

Părinții mi-au insuflat dragostea pentru lectură din timp, ajutându-mă în acest fel să îmi dezvolt imaginația, precum și vocabularul. Primul cuvânt l-am spus destul de devreme. Când am ajuns la grădiniță vorbeam mult și foloseam o gamă largă de cuvinte. Spre deosebire de ceilalți copii, știam multe lucruri noi și aflasem de existența a nenumărate personaje interesante, toate aceste avantaje avându-le datorită faptului că mi-au citit ai mei înainte de culcare. Nu exista seară de la Dumnezeu în care să nu fiu răsfățată cu cel puțin o carte.

Some day you will be old enough to start reading fairy tales again.” - C.S. Lewis

Chiar și acum obișnuiesc să răsfoiesc câte o carte pentru copii, deși nu mai am vârsta potrivită pentru a face acest lucru. Dar nu mă pot împotrivi dorinței de a citi ”Hainele împăratului” de Hans Christian Andersen sau ”Șoborații - Vol. I, Sub flamura neagră” de Michael Peinkofer. Aceste cărți minunate le-am găsit la Editura ALL, alături de multe alte povești specifice tuturor categoriilor de vârstă. Pe mine m-au atras în mod special cele pentru copii și adolescenți, fiindcă, deși am 22 de ani, sufletul e de prichindel însetat de cunoaștere.


Am observat că odată cu apariția erei tehnologiei, copiii s-au lăsat de citit. Li se pare că sunt lucruri mult mai interesante de făcut, fiind atrași în mod special de desenele, filmele și jocurile de acțiune. Toate acestea au rolul de a le dezvolta niște personalități cel puțin ciudate, transformându-i din copilași inocenți în bătăuși capabili de orice. Prea mult televizor și internet au o influență negativă asupra micuților, ajungându-se la comportamente agresive.


Cei ce nu citesc, cei ce se plictisesc butonând telecomanda sau pierzând vremea pe computer au șanse extrem de mari să devină analfabeți. Cititul este cel mai frumos sport. Mintea îți este supusă la exerciții, ți se îmbunătățește memoria, ți se dezvoltă capacitatea de a scrie corect. Mai pe scurt, cititul te face mai deștept. Mințile strălucite sunt acelea care citesc mult și des, care își petrec timpul liber evadând într-o lume magică, descoperind fel și fel de comori.

Books are yoga for the mind.

Deoarece țara noastră se află pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană la numărul de cărți citite într-un an, m-am gândit să vă fac o propunere inedită pentru a atrage copiii către lectură. O campanie menită să îi convingă de faptul că cititul este cool și merită să pornească în fel și fel de aventuri alături de eroii fiecărei cărți.

Campania se numește ”Schimb de povești” și constă în donarea de cărți pentru copii și adolescenți tuturor școlilor din România. Însă planul nu e atât de simplu. Fiecare școală participantă la această campanie are sarcina de a strânge cărți de la părinți, profesori și de la toți ceilalți doritori de a face un bine. Elevii (de exemplu, cei ce învață la Școala Generală Nr. 1 din orașul Constanța) vor avea șansa de a citi cărțile primite în timpul fiecărui weekend, deoarece doar în zilele de sâmbătă și duminică se va organiza câte o întâlnire în aer liber (adică în parc sau în orice alt loc potrivit pentru a citi). Cei ce vor să facă parte din acest proiect vor purta denumirea de ”Descoperitori de comori”, fiindcă în mod sigur ar fi atrași de ideea de a găsi o comoară, de a căuta împreună cu personajele din cărțile citite un obiect important. Întâlnirile vor avea loc la fiecare sfârșit de săptămână deoarece de luni până vineri toți elevii vor fi ocupați cu mersul la ore. Astfel, în timpul liber vor avea această activitate extrașcolară, în care vor putea socializa și citi alături de alți elevi pasionați de lectură.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor, poveștile vor fi citite cu voce tare, pe roluri. Fiecărui elev îi va veni rândul să citească partea lui de poveste, toți ceilalți copii fiind atenți la acțiunea petrecută în respectiva carte. Așadar, nu numai că își vor dezvolta latura creativă și imaginația, ci își vor exersa și dicția. La final, vor putea împărtăși păreri referitoare la cărțile citite și vor avea ocazia să socializeze și să se împrietenească.

Locul de citit va trebui decorat în ton cu acea carte care urmează a fi citită în weekend-ul următor. Ca să atragă copiii, să vină de drag la clubul de lectură, nu din obligație, ar fi frumos ca pe lângă pernele, scăunelele sau măsuțele aduse, să fie răsfățați cu mici gustări (fructe, în mare parte) și diferite premii. De exemplu, cel ce spune povestea cel mai frumos va primi câte o carte, alături de o diplomă și o coroniță. Nici suplimentarea premiilor nu ar fi o idee rea, întrucât niște măști pentru băieței și fetițe cred ca i-ar bucura nespus de mult. Le-ar putea purta de-a lungul întregii întâlniri și cel ce va avea premiul cel mare va putea lua și masca acasă.


Odată ce cărțile donate vor fi epuizate (adică citite din scoarță în scoarță), directorul școlii va avea sarcina de a face schimb cu alte școli participante la campanie. Astfel, poveștile școlii din Constanța vor ajunge la una din alt oraș sau la o altă școală de la malul mării. Prin acest procedeu, toți elevii se vor putea bucura de cărți venite din toate colțurile țării, formându-se un cerc larg de book exchange.

Cei care nu sunt părinți sau profesori, ci simpli oameni care vor să doneze, vor putea face acest lucru o dată pe lună, venind în cadrul școlii participante la proiect. Vor aduce cărți pentru copiii silitori și vor primi câteva din cele ce urmează a fi trimise către altă școală. Astfel, dacă vor dori, le vor putea duce personal la următorii elevi care așteaptă o nouă tranșă de povești. Ziua în care se va face schimb de cărți va purta denumirea de ”Petrecerea lunară BOOK EXCHANGE” și va avea loc în fiecare zi de 23 a lunii. De ce am ales această dată? Pentru că Ziua Internațională a cărții este pe 23 aprilie. Astfel, românii vor putea sărbători în fiecare lună cititul.

Cei ce participă la petrecere vor primi câte o invitație. Surpriza cea mai mare este că Editura ALL împreună cu blogul Tulips and Sparkles vor fi organizatorii și cei mai mari susținători ai acestei campanii. Așadar, Editura ALL reprezintă sponsorul cel mai de seamă care va ajuta elevii cu donații lunare de cărți. Ținând cont de faptul că acestea vor circula în toată țara, consider că inițiativa noastră este una extraordinară. Toți copiii se vor bucura la maxim de câte o carte de aventuri și de premii frumoase ce le vor însenina fiecare weekend.

Editura ALL este cea mai potrivită pentru campania gândită de mine, întrucât se află în top 10 al editurilor din România. Totodată, este fondatorul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, ceea ce este un lucru extrem de important.  În prezent, are o ofertă de aproximativ 1500 de titluri. Grupul Editorial ALL se poate lăuda cu peste 15 milioane de volume vândute și 60 de colecții create. În prezent, Grupul Editorial ALL este alcătuit din Editura ALL Educațional, Editura ALL, Editura ALLFA, Editura Sian Books, Editura Galaxia Copiilor, Editura HELEN EXLEY - Cărți în dar și societatea de distribuție BIC ALL Distribution.


Aș vrea să mai menționez faptul că întâlnirile săptămânale ale elevilor din această campanie vor fi încununate de invitațiile speciale oferite.

Schimb de povești” este un pas înainte spre un viitor mai bun, un viitor al copiilor iubitori de lectură. Ne-am propus ca prin acest proiect să dăm din mână în mână cărți frumoase. Una dintre dorințele cele mai mari este aceea de a naște în suflețelele românilor pofta și iubirea de a citi. Făcând locul unde se vor desfășura întâlnirile unul frumos, colorat, atrăgător, precum și oferirea de recompense celor ce vor să descopere comorile din spatele poveștilor, vom convinge elevii de faptul că cititul este o aventură în sine. Editura ALL este o hartă ce ghidează copiii spre cuferele fermecate, pline cu bogății constând în lecții de viață oferite de prinți, prințese sau spiriduși. Iar susținerea campaniei mele de către acest important personaj din lumea editurilor românești nu poate decât să mă facă mândră.

Copiii trebuie să înțeleagă că citind, poți visa cu ochii deschiși. Cititul îți dă puterea de a vedea lumea cu alți ochi. Cărțile reprezintă ferestre imaginare către universuri magice, în care orice elev poate deveni un erou. Cititul poate fi superputerea tuturor copiilor de pe băncile școlilor din România. 

Drumul către dragostea de carte este pavat cu multe povești fabuloase...


Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014.

22 comentarii

Write comentarii
Daniel Botea
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Lasa povestile si schimburile, sa nu mai schimbi locul din clasament :) Spor in continuare!

Reply
avatar
Lamiita Petre
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Felicitari pentru initiativa , cred ca ar fii un lucru minunat .Conceptul de a atrage copii spre lectura cred ca este factorul de pornire , cel mai important lucru , ca in fond .... carti se mai gasesc , dorinta sa fie . Copii trebuie stimulati intr-un fel , pana vor prinde gustul lecturii , trebuie stimulati in familie , in scoala si prin diverse oragnizatii . Am mai vazut campanii la tv , mii de carti .... sper ca nu au ramas doar depozitate undeva intr-un colt si necitite de copii , ar fi pacat .

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Multumesc! Sper sa raman pe locul I in clasament! :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Si eu cred ca ar fi o initiativa buna. Si daca oamenii nu ar putea sa se duca sa doneze carti la scoli, sa se procedeze ca in Marea Britanie. Acolo au fost transformate cabinele telefonice vechi in locuri de book exchange. Ceea ce mi se pare foarte fain. Sau daca ideea mea e prea complicata, sa se construiasca mai multe tonomate de carti, caci am mai vazut unul in Bucuresti, daca nu ma insel si mi s-a parut o idee super. Adolescentii, parintii...vor avea la dispozitia lor carti chiar si in statia de metrou. Vazand tonomatele peste tot, nu ar avea cum sa nu li se faca pofta de citit.. :))

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Felicitari draga mea pinky pentru acest frumos articol .

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Multumesc, draga Elena! :* :*

Reply
avatar
Tuesday, March 25, 2014 delete

Îmi place iniţiativa ta şi pledoaria ta pentru carte. Şi deşi sunt si eu implicată în acest concurs mi+aş dori să te văd premiantă a acestei probe. Fie ca cel mai bun să câştige şi ca toate ideile frumoase să devină realităţi.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Sa stii ca am recitit paragraful si era de la oboseala. :))
Te-ai intrecut pe tine cu fotografiile, desenele, dar si campania in sine. Ideea este foarte buna, dar cred ca greu de pus in practica. Sunt atatia oameni comozi in tara asta...
Iti tin pumnii, dar nu cred ca ai nevoie, vei lua nota mare!
Te felicit!

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Multumesc, draga mea! Daca ar fi dupa mine, am castiga toti... :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Tuesday, March 25, 2014 delete

Multumesc, Alina! Ideea e destul de simpla... Iei carti de la unii, le dai la altii. Astfel, vor circula in toata tara si toti copiii vor avea ocazia sa le citeasca. Si daca te referi la faptul ca oamenii comozi nu ar iesi in weekend in parc, nu ar fi o problema. Cartile pot fi citite oriunde, important e sa se faca aceasta activitate. M-am gandit ca ar fi frumos sa lectureze in parc, deoarece in felul asta vor sta la aer si in plus, alti copii neparticipanti la campanie vor vedea clubul de lectura si poate isi vor dori sa faca parte din el. Dar nu-i bai daca proiectul are loc in salile de clasa sau acasa la unul dintre copilasi. :) Repet, nu conteaza UNDE citesti, important e sa o faci. :)

Reply
avatar
Vienela
AUTHOR
Wednesday, March 26, 2014 delete

Tare surprinsa am fost in copilarie, cand am aflat ca in antichitate lectiile se tineau in aer liber, ca elevii puteau sta pe iarba sa citeasca si tare mi-am dorit sa am si eu aceasta ocazie. Bine-nteles ca nici unui profesor nu i-a trecut prin cap sa ne invite in curtea scolii, pe sub cei doi copacei, sa citim si sa discutam, asa ca ideea ta mi se pare excelenta. E posibil ca elevii sa fie de-a dreptul incantati.

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Wednesday, March 26, 2014 delete

Atata timp stand inchisi in clase... Eu cu siguranta eram cea mai fericita cand ne scoteau profesorii afara si ma gandesc ca generatia care vine din urm s-ar bucura sa aiba o astfel de activitate in natura. :)

Reply
avatar
Andreea
AUTHOR
Wednesday, March 26, 2014 delete

Vreau si eu sa iau parte la actiune :( Si eu am avut parte de lectii in aer liber, mai ales ca la mine, curtea scolii avea o gradina imensa si ne asezam pe iarba la unele ore. Spre exemplu, la desen! Era o liniste, iar daca era primavara tarzie, era minunat, razele soarelui, florile... Ma ia nostalgia cand ma gandesc :D

Reply
avatar
Irina
AUTHOR
Wednesday, March 26, 2014 delete

Foarte frumoasa initiativa! Bravo! :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Thursday, March 27, 2014 delete

:)) De aceea cred ca e o idee buna! Peste ani si ani, copiii isi vor aminti cu drag de momentele cand stateau in natura si citeau impreuna cu ai lor colegi. :)

Reply
avatar
Admin
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

Superb articol! ^.^ Felicitari Pinky!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

initiativa este intr-adevar frumoasa si munca din spatele acestui articol se vede. Sper sa reusesti in proiectul tau, sa atragi multi copii dornici de lectura in aer liber. M-ai lasat pe ganduri, stii? Inca o data mi-am pus problema ca, desi am fost profesor (si inca unul de romana) va fi o sarcina dificila sa insuflu copilului pe care mi-l doresc atat de mult pasiunea pentru lectura. Daca insa nu reusesc, inseamna ca am esuat pe jumatate ca parinte.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

unul din oamenii de succes ai lumii ăsteia a spus ca daca vrem sa avem copii destepti sa le citim povesti, sa ii introducem in lumea basmelor.
la tine se vede din plin rezultatul acestui lucru: faptul ca ai avut contact cu povestile, cu magia, cu cartile.
ai niste idei minunate pe care iti doresc din plin sa reusesti sa le pui si in aplicare. cu tineri ca tine cred ca ţara asta mai are o şansă. sincer.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

Frumoasă idee, Curcubeule Rozaliu :) Felicitări! Şi succes!

(Dar de ce "BOOK EXCHANGE" şi nu "SCHIMB DE CĂRŢI"? Constanţa e totuşi în România, nu?)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

Nu trebuie sa gandesti asa, Dana. Nu ai esua ca parinte daca nu ai putea sa ii insufli dragostea de carte copilului tau. Nu putem obliga pe cineva sa iubeasca lectura. :( Insa iti spun sigur! Daca parintii au grija sa le citeasca din timp copiilor... Din prima zi de nastere, chiar... Atunci copiii vor invata sa iubeasca lectura, vor ajunge sa adore cartile, fara sa fie nevoiti sa ii oblige sa citeasca... :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

Draga mea, comentariul tau mi-a facut ziua mai buna, sincer iti spun! Iti multumesc din tot sufletul! :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, March 30, 2014 delete

Multumesc frumos! :)

As fi putut pune "Schimb de carti", insa articolul l-am scris pe fuga si nu m-am mai gandit ca exista si varianta in romana a expresiei respective. Nu ar fi o problema daca in realitate denumirea ar fi altfel... :)

Reply
avatar