Investiți în viitorul vostru!

Wednesday, October 05, 2016 2 Comments A+ a-

”Nu-ți pune încrederea în bani, dar pune-ți banii acolo unde ai încredere.” - Oliver Wendell Holmes

Provocarea de astăzi vine din partea Bursei de Valori București care dorește să ne dezvolte spiritul antreprenorial aducând în atenția noastră ideea că putem deveni investitori, că putem prelua controlul asupra vieților noastre financiare și ne putem îndrepta pas cu pas către independența financiară la care visăm cu toții.

Conform spuselor lui Robert Kiyosaki în cartea Tată bogat, tată sărac, investitorul este acea persoană care își dorește ca banii pe care îi are să muncească pentru ea, astfel încât să nu mai fie nevoită ca ea să muncească pentru bani. Practic cei care investesc sau cei care au gândul de a investi în viitorul apropiat reprezintă acea categorie de oameni care nu neapărat vor să se îmbogățească, ci să devină liberi din punct de vedere financiar. Aceștia vor să nu mai fie subordonații banului, ci să devină proprii lor șefi.

Cred cu tărie că oamenii ar trebui să își depășească temerile și concepțiile învechite (consideră investițiile a fi niște situații riscante și amenințătoare) și să devină conștienți de faptul că frica este modalitatea perfectă de a evolua. Este normal să avem câteva emoții atunci când începem să pășim pe un teren necunoscut, însă odată ce ne străduim să învățăm, să ne instruim, să ne informăm și să experimentăm tot ceea ce este legat de acel teren necunoscut, cu atât mai încrezători și mai hotărâți devenim. Cheia spre înfrângerea temerilor este cunoașterea.

O modalitate perfectă de a porni pe calea transformării din angajat într-un investitor priceput este aceea de a da startul investițiilor la Bursa de Valori București. Pe lângă faptul că prin intermediul acestui lucru vom progresa și vom fi mai aproape de visul libertății financiare, Bursa de Valori București și-a propus să ne și premieze, astfel încât:


Avem posibilitatea de a câștiga:

  • Premiul 1 - un autoturism Dacia Duster Laureate, oferit de Raiffeisen Bank. Mașina va fi însoțită de o poliță CASCO completă și RCA pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data înmânării premiului, oferite de Destine Broker.
  • Premiul 2 - un voucher de cumpărături în valoare de 3000 de EURO, oferit de eMAG.
  • Premiul 3 - o vacanță Premium de 7 zile în România, oferit de Happy Tour.
  • Premiul 4 - un Smart Scooter Evolio X-Board, oferit de Evolio.
  • Premiul 5 - un ceas Vector Watch Luna Rose Gold, oferit de Vector Watch.
  • Premiul 6 - un ceas Vector Watch Luna Argintiu, oferit de Vector Watch.
  • Premiile 7- 16 - câte un abonament Premium pentru 12 luni, oferite de Avocatnet.ro
  • Premiile 17-20 - câte o pușculiță Fluent în Finanțe, oferite de Bursa de Valori București.
Concursul Condus de Randament se desfășoară în perioada 21 septembrie 2016 - 17 februarie 2017 și se adresează tuturor celor care se înregistrează (între 21 septembrie și 16 decembrie) cu un cont deschis la unul dintre Brokerii Parteneri autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori București și care tranzacționează și cumpără acțiuni din componența indicelui BET-XT, cele mai tranzacționate 25 de companii, de minimum 30.000 lei, suma netă de comisioane (între 17 octombrie 2016 - 17 februarie 2017).


Fiecare participant trebuie să aibă 18 ani împliniți la data de 21 septembrie 2016 și să aleagă suma cu care dorește să intre în concurs, pe care o poate crește în funcție de strategia sa investițională. La finalul celor 4 luni de concurs (brokerii vor calcula randamentul fiecărui investitor, iar Comisia de Audit - formată din reprezentanți ai Bursei de Valori București, Raiffeisen Bank și Partenerilor competiției - va valida clasamentul final) va câștiga marele premiu cel care are cel mai mare randament al investiției, iar persoanele care ocupă primele 10 locuri în clasament vor avea obligația de a participa la Festivitatea de Premiere la care vor primi premiile ce li se cuvin.


Între timp puteți participa la evenimentul dedicat concursului Condus de Randament care va avea loc în București mâine, pe 6 octombrie, de la ora 17:00, la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acest seminar special vine cu intenția de a conecta investitorii cu Brokerii Parteneri autorizați ai concursului, astfel încât fiecare participant va avea posibilitatea de  a discuta și de a se consulta cu un broker la alegere, după o scurtă prezentare a fiecăruia.

Participarea la eveniment este GRATUITĂ, însă este necesară înregistrarea online folosind formularul ce poate fi găsit pe site.


În cazul în care vreți să vă familiarizați cu mediul real de tranzacționare o puteți face prin intermediul aplicației gratuite BVB Trading App, prin folosirea unui cont demonstrativ. Contul virtual este alimentat automat cu 20.000 de lei ce pot fi utilizați pentru alcătuirea unui portofoliu de acțiuni.

Dacă nu aveți experiență în domeniul investițiilor pe piața de capital aveți șansa de a vă informa, de a învăța și de a vă pregăti temeinic pentru concurs urmând cursul online de 10 lecții de pe site și comandând un KIT de Investiții pe care îl veți primi GRATUIT prin Poșta Română.


Totodată, dacă doriți să știți ce tip de investitori sunteți, puteți afla cu ușurință folosind chestionarul-profil ce poate fi găsit pe site, care se bazează pe toleranța la risc, intervalul de timp de investiții, precum și a cunoștințelor de investiții.

Eu am aflat ce tip de investitor sunt și am decis că rezultatul este cu adevărat un punct de plecare util în călătoria mea investițională:

Profil de risc echilibrat - Vizează echilibrul între risc și rentabilitate: Scopul principal este realizarea unei creșteri a capitalului pe termen lung. Cauți randamente relativ stabile, dar nu te deranjează asumarea unor riscuri moderate. Cu toate acestea, vizezi un venit al activelor tale. Portofoliul echilibrat se realizează prin proporții egale de obligațiuni și acțiuni. La fel ca în exemplele de mai sus, doar că începi să scazi ponderea plasamentelor în depozite bancare și investești mai mult în fondurile de investiții, inclusiv spre acele plasamente în acțiuni și poți mări expunerea și pe acțiuni. 

Și dacă tot am ajuns la partea călătoriei mele investiționale echilibrate, vreau să vă spun care sunt trei companii în care aș investi la Bursa de Valori București din componența indicelui BET-XT, cele mai tranzacționate 25 de companii:



1. TEL C.N.T.E.E. Transelectrica - Deși acum câteva zile revistele de specialitate au anunțat deprecierea acțiunilor companiei Transelectrica cu -0,17%, găsesc acest moment unul extrem de favorabil pentru investiții, deoarece principalul câștig din investiția în acțiuni vine din creșterea prețului pe care o va avea în timp această companie. De la un astfel de exemplu pornește și ideea Cumpără ieftin și vinde scump! Pe lângă creșterea prețului acțiunilor pot beneficia de dividendele (câștiguri plătite o dată pe an acționarilor din profiturile înregistrate, fie în bani sau acțiuni) în valoare de 9%. Transelectrica este principalul operator de transport și de sistem pe piața de energie electrică din România, ceea ce semnifică faptul că este o companie ce oferă servicii de maximă necesitate pentru populația țării, o companie care va crește din ce în ce mai mult pe viitor, indiferent de fluctuațiile pieței. Transelectrica este o companie extraordinar de capabilă de a oferi profituri substanțiale pe termen lung, iar o astfel de investiție confirmă tipul de investitor echilibrat ce s-a dovedit că sunt în urma chestionarului, fiindcă îmi asum un oarecare risc cu scopul de a obține rezultate favorabile printr-o strategie pe termen lung.


2. BVB Bursa de Valori București - Conform site-urilor de afaceri, FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri a inclus Bursa de Valori București pe lista de monitorizare pentru a trece de la statutul de piață de frontieră la piață emergentă, în pofida deprecierii indicelui BET cu 0,6%. Investiția în Bursa de Valori București reprezintă o alegere inteligentă, ținând cont de faptul că obiectivul ei principal este de a realiza una dintre cele mai importante piețe de capital din Europa Centrală și de Est. Misiunea BVB este de a evolua în mod constant și de a oferi companiilor șansa de a atrage finanțări din partea investitorilor români. Informându-mă intens și ascultând de sfaturile lui Warren Buffett, este mișcarea ideală aceea de a investi într-o companie recunoscută și cu tradiție, așa cum este Bursa de Valori București, al cărei istoric pe piață datează încă din anul 1995 (anul reînființării ei, deoarece deschiderea ei oficială a avut loc în 1882, însă din cauza instaurării comunismului, activitatea i-a fost suspendată).


3. TGN S.N.T.G.N. Transgaz - Se află pe locul II la capitolul acțiunilor cu cea mai mare scădere a prețurilor din ultima perioadă (-0,33%), lucru ce nu mă sperie absolut deloc, ci chiar mă bucură. Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz reprezintă principalul operator al sistemului de transport de gaze naturale la nivel național, a cărei misiune este aceea de a deveni în viitorul apropiat un operator de transport al gazelor naturale la nivel internațional. Acesta este momentul perfect pentru a cumpăra acțiuni valoroase la această companie, deoarece piața suferă o scădere considerabilă, însă serviciile oferite de Transgaz sunt indispensabile și au cerere reală pe piața din România și din afară. În ciuda acestei scăderi drastice, prețul barilului de petrol s-a majorat puternic, lucru ce denotă achiziția inteligentă pe care o voi face. Transgaz este o companie renumită, în care consumatorii au foarte mare încredere. În acest caz consider că nu aș investi în acțiuni, ci efectiv în afacerea propriu-zisă, după cum obișnuiește să spună chiar însuși Warren Buffett. Totodată, Transgaz este foarte darnic, oferind investitorilor dividende de 10%, fapt ce mă încântă extrem de mult, căci pe piața financiară dividendele sunt considerate fluxuri de numerar.


Înainte de această provocare nu cunoșteam prea multe informații referitoare la tranzacționările la bursă, însă datorită faptului că am parcurs cele 10 lecții oferite online de Bursa de Valori București, datorită dorinței și setei de informare, datorită spiritului meu cercetător am reușit să descopăr adevărata lume bursieră și să devin fascinată de ea.

Mergând pe principiul Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș am ales să investesc în diverse sectoare ale economiei, dezvoltându-mi un portofoliu echilibrat și diversificat, ce se pliază perfect pe tipul de investitor echilibrat ce s-a dovedit că sunt, conform chestionarului pe care l-am completat anterior.


În cazul în care considerați că aveți o înclinație naturală de a tranzacționa acțiuni, dar și în cazul în care pur și simplu vă doriți să câștigați bani în afara serviciului, acum este momentul potrivit pentru a învăța de la cei mai buni tot ce este necesar despre acest domeniu. Folosind un Broker priceput și implicat, investind cu atenție și cu inspirație, în cunoștință de cauză, fiind cumpătați și lăsând deoparte orice urmă de lăcomie, aveți șanse enorme de a deveni prosperi și câștigați în urma tranzacționărilor la bursă. Este necesar să aveți un echilibru risc-randament rezultat în urma modalității alese de a investi. Adoptați diversificarea și nu alocați toți banii mai multor investiții din același domeniu, astfel încât să minimalizați riscurile și să nu aveți pierderi considerabile în cazul în care respectivul domeniu suferă.

Nu vă aventurați prea mult dacă sunteți începători în tainele bursei și nu investiți frecvent. Miliardarul Warren Buffett, președintele companiei Berkshire Hathaway și-a construit imperiul în urma investirii la momentul oportun. Acesta continuă să cumpere acțiuni atunci când piața este în scădere și întotdeauna investește în companiile pe care le consideră calitative și minunate.

Ideal ar fi ca atunci când doriți începerea investițiilor să vă bazați pe ideea de a investi pe termen lung. Așa cum spune și Warren Buffett, dacă nu vreți să dețineți o acțiune preț de zece ani, nici să nu vă gândiți la deținerea acesteia pentru zece minute. Bineînțeles, fiecare are dreptul de a-și forma propria strategie, însă este important ca înaintea oricărui pas să vă informați așa cum trebuie, să cereți păreri oamenilor avizați și să apelați la un intermediar competent, ce vă va ajuta să vă maximizați profiturile.

80.000 de conturi de investiții sunt deschise în momentul de față în România, însă doar 25.000-30.000 de investitori fac tranzacții o dată la jumătate de an. Gândiți-vă că puteți intra în rândul acelora care sunt activi pe piața bursieră românească, lucru ce vă va propulsa spre independența financiară la care aspirați. 


ACUM este momentul de a lua atitudine și de a face ceva important în privința libertății voastre financiare din viitorul cât mai apropiat, căci bogăția nu vine peste noapte. Aveți încredere în propriile persoane și veți reuși!

2 comentarii

Write comentarii
Alina
AUTHOR
Friday, October 07, 2016 delete

Articolul tau mi-a amintit de filmul Lupul de pe Wall Street. In plus, daca as fi avut ce investi in acest moment, as fi investit! :))
Ai muncit mult la acest articol, te felicit pentru maturitatea de care dai dovada, se vede ca educatia ta financiara este una din ce in ce mai solida.
Nu stiam atat de multe lucruri despre investitii sau bursa, de aceea iti multumesc!

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, October 10, 2016 delete

Iti multumesc si eu, Alina, pentru cuvintele incurajatoare si faine! :)

Reply
avatar