Scena, locul reîntoarcerii artei la viață
"Scena nu este doar un loc de întâlnire al tuturor artelor, ci este locul reîntoarcerii artei la viață.” - Oscar Wilde
V-ați întrebat vreodată care este scopul teatrului? De ce avem nevoie de el în propriile vieți, când mass-media este la dispoziția noastră tot timpul?
Ei bine, teatrul apare în viața fiecăruia dintre noi încă din copilărie. De cele mai multe ori, la serbări erau puse în scenă cele mai frumoase povești și ne străduiam atât de tare să ne jucăm rolurile cât mai bine, tocmai pentru a ne face părinții mândri și pentru a ne depăși limitele. Voiam să fim cei mai buni dintre toți, să ne știm replicile la perfecție, să dăm dovadă de profesionalism, chiar și așa...micuți cum eram.
(”Fata babei și fata moșneagului”, fata blondă, cu părul scurt eram eu.
Aveam 6 ani și interpretam rolul fetei rele și răsfățate.)
Avem nevoie de teatru ca de aer. Fiind sufocați zilnic de întreaga manipulare de la televizor, de situații critice, știri îngrozitoare, mondenități neinteresante, teatrul reprezintă o portiță prin care putem evada din închisoarea mass-mediei.
Teatrul reprezintă o reflecție a vieții. Cu bune și cu rele. Are rolul de a trata problemele cu care ne confruntăm zilnic, atât ca indivizi, cât și ca societate. Ne ajută să realizăm anumite adevăruri pe care televiziunea ni le ascunde, ne face dornici de schimbare, ne impulsionează să luăm cele mai bune măsuri, prezentându-ne situații cu care ne-am confruntat sau poate urmează să o facem. Atunci când mergem să vizionăm o piesă de teatru avem șansa de a ne pune în pielea altcuiva, de a învăța din greșelile personajelor.
Fiecare piesă are rolul de a ne pune pe gânduri, de a ne învăța ceva, de a ne da o lecție de viață. Ne putem imagina cum ar fi dacă ni s-ar întâmpla nouă ceea ce are loc pe scenă și suntem puși în situația de a cântări mesajele transmise de actori, astfel încât începem să ne punem întrebări referitoare la posibilele schimbări din viețile noastre.
Avem nevoie de teatru deoarece ne ajută să ne diferențiem ca persoane cu propriul caracter, cu propria gândire. Televiziunea are obiceiul de a schimba comportamente și de a modela personalități, astfel încât ajungem să fim toți la fel și să gândim în același mod. În schimb, teatrul ne dezvoltă pe toate planurile, ne ajută să preluăm controlul propriilor vieți. Prin intermediul acestuia avem posiblitatea de a scăpa de rutina zilnică, intrând într-o altă lume, cu personaje complexe care au bunăvoința de a ne învăța ceva util, de a ne transmite un mesaj important. Teatrul își educă spectatorii și îi triază, totodată. Nu oricine se duce la teatru, ci doar cei care vor să descopere lucruri interesante despre oameni și caracterele acestora, precum și despre alte culturi.
De exemplu, Teatrul Evreiesc de Stat este preocupat de valorificarea și cinstirea culturii evreiești de expresie idiș. Spectacolele puse în scenă aici au menirea de a identifica noi forme de expresie a spiritului evreiesc, încercând să protejeze limba idiș, care este pe cale de dispariție. Teatrul evreiesc a luat naștere la Iași, având o tradiție de peste 130 de ani. Din anul 1948 până în prezent, Teatrul Everiesc de Stat din București a prezentat peste 200 de premiere. De asemenea, a făcut și numeroase turnee în Europa, Statele Unite ale Americii, precum și în Israel.
Acesta este singurul teatru din București al unei minorități naționale, având ca director pe mult apreciata actriță Maia Morgenstern. În cazul în care nu știați, în limba germană ”Morgenstern” înseamnă ”Luceafărul de dimineață” iar acest lucru nu mă face să cred decât că actrița de care e mândră întreaga Românie a fost menită să fie luceafărul care ocrotește acest teatru.
Dacă doriți să aflați informații suplimentare, puteți intra pe pagina de Facebook Teatrul Evreiesc de Stat sau pe pagina de Facebook Maia Morgenstern.
Avem nevoie de teatru, avem nevoie ca ai noștri copii sau nepoți să aibă tangențe cu această artă, deoarece aduce multe beneficii. În primul rând, teatrul ar trebui să fie introdus în programa școlară, deoarece, conform unui studiu, cei care îmbrățișează această pasiune și aceia care doar se duc la vizionarea pieselor de teatru, învață mai bine. Teatrul nu este doar o formă de entertainment, ci este o artă complexă, în ea reunindu-se cântatul, dansul, actoria. Așadar, este cea mai expresivă formă de artă prin care fiecare persoană ajunge să se cunoască mai bine, se dezvoltă pe plan emoțional și social.
Teatrul este un exercițiu interactiv de a înțelege mai bine lumea și te ajută să îți formezi o personalitate frumoasă, îți permite să te exprimi în voie, afli mai multe despre tine, înveți cum să îți folosești corespunzător talentele, darurile cu care ai fost înzestrat. Prin teatru poți spune ceea ce îți este frică să pronunți în viața reală, îți dezvolți latura creativă, îți lărgește orizonturile și îți oferă libertatea de a fi cine îți dorești să fii.
Consider că teatrul te face să scapi de teama vorbitului în public, îți îmbogățește vocabularul și îți dezvoltă capacitatea de a învăța, precum și latura artistică. Te ajută să socializezi, să formezi legături cu cei din jurul tău, te scoate din propria carapace.
Avem nevoie de teatru pentru a înțelege firea umană și pentru a ne satisface setea de cunoaștere. Media eclipsează teatrul dar sunt convinsă că adevărata artă va triumfa în fața manipulării și falsității. La televizor totul este prelucrat, însă pe scenă emoțiile prind viață, actorii își asumă personalitatea fiecărui personaj, totul este real, având loc chiar în fața noastră trecerea de la un caracter la altul. Scena este un loc sacru pentru actori iar rolurile sunt jucate în forma cea mai pură, spectatorii având ocazia de a vedea adevărata magie a teatrului.
Teatrul aduce oamenii la un loc, astfel încât formăm legături cu cei din jurul nostru, fie că suntem actori sau simple persoane din public. Chiar noi suntem actori pe scena propriei vieți, cu asta întâlnindu-ne zi de zi. Prin intermediul teatrului ajungem să înțelegem mai bine fiecare om în parte, fie că este vorba despre un prieten sau un personaj dintr-o carte.
Avem nevoie de teatru, fiindcă media ne-a acaparat prea mult viețile, ne manevrează așa cum un păpușar își manevrează păpușile. Teatrul ne scoate din sfera de confort și ne aruncă în mijlocul arenei vieții, făcându-ne părtași la situații uzuale dar, totodată, nu ne lasă să plecăm fără să fi învățat măcar ceva util.
Teatrul ar trebui promovat mai intens, înainte ca tehnologia să ne spele pe creier definitiv. Viitorul acestui tip de manifestare artistică stă în mâinile urmașilor noștri, care vor fi deprivați de teatru dacă nu va fi luată o măsură în sensul de a învăța la școală în mod obligatoriu o astfel de materie.
În ziua de astăzi, cei mai mulți preferă să stea la televizor sau să se ducă la cinematograf, în loc să vadă o piesă de teatru. Tind să cred că acest lucru se datorează faptului că biletele la teatru sunt scumpe, luând în considerare nivelul salariilor din România. Teoretic, prețurile sunt acceptabile, ținând cont de experiența și învățămintele cu care pleci dintr-un teatru. Repet, mai multă promovare nu ar strica. Spectacolele dese și comice, care să facă deliciul publicului dornic de amuzament, cred că nu doar ar păstra viu interesul spectatorilor, ci i-ar atrage din ce în ce mai mult. Oamenii vor să uite de probleme și de lucruri triste. Își doresc să se relaxeze, să râdă, să se simtă bine. Având în fața ochilor niște actori care i-ar binedispune, cred că ar provoca un boom de persoane dornice să meargă la teatru. Este destulă dramă în viața reală. Avem nevoie de teatru, de veselie, de lecții de viață frumoase care să ne deschidă apetitul din ce în ce mai mult pentru această formă de artă, pentru culturalizare.
A căzut cortina pentru această postare referitoare la teatru.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014.
16 comentarii
Write comentariiBine spus :)
ReplyChiar avem nevoie de teatru (și nu numai) ca de aer :)
chiar avem nevoie de teatru. ai subliniat frumos si documentat acest lucru. mai ales dupa ce ne-am delectat cu tine la serbare :).
ReplyAdevarat... :)
ReplyMultumesc, draga mea :)
ReplyMariuco, da' ce-ti mai place sa te fatai de colo-colo :) Mi-a placut prestatia ta pe scena dar si argumentatia scrisa. Spor!
ReplyVaaaai, dar ce rochita aveai si ce margeleeee! :)) <3
ReplyNu pareai deloc o fetita rea! :))
Ai argumentat foarte bine si frumos! Simt ca-ti place teatrul, mult! :)
Succes! Dar de data asta, Andreea Voivozeanu ne-a luat. :))
Multumesc, Daniel! :))
ReplyMultumesc frumos! :D Da, ma gatise mama...sa fiu cea mai frumoasa de acolo! :)
ReplyAvem nevoie de teatru ca de aer, avem nevoie de lectii de viata.... Foarte frumos spus. Ai mare dreptate , sper ca in viitor lumea sa constientizeze acest lucru. Bafta in continuare! :)
ReplyMultumesc la fel! :)
ReplyO mare Doamna a teatrului si a filmului . Din cand in cand mai urmaresc pe tvr 2 cate o piesa de teatru .
ReplySi noi toti purtam o masca,
ReplySi noi toti avem emotii.
Si noi toti le exprimam.
Dar nu toti suntem actori :).
Suntem dar nu recunoastem.
ReplyMare dreptate ai! Si ma bucur ca urmaresti piese de teatru, chiar si asa, de acasa. :)
ReplyBianca, nu cred ca suntem decat niste amatori in privinta actoriei. Avem rolul principal in piesa vietii noastre dar, in rest, ii lasam pe meseriasi sa se ocupe de teatru si film.
ReplyEu ma refer exact la acelasi lucru. Toti suntem actori pe scena propriei vieti! Fiecare cu rolul lui, cu scena lui, cu viata lui. :)
Reply