Monday, October 03, 2016

Secrete din jurnalul de sănătate

Kerrygold mi-a lansat provocarea de a vorbi despre rolul pe care îl are untul în viața mea, așa că astăzi voi împărtăși câteva secrete din jurnalul meu de sănătate!



Înainte de descoperirea Kerrygold

19.06.2016 - Jurnal de sănătate: ziua 10

Este a zecea zi de când am început implementarea unui nou regim alimentar. Nu pot spune că este cel mai ușor lucru a renunța la mâncărurile mele preferate (ce fac parte, în majoritatea cazurilor, din categoria fast food), dar până astăzi m-am ținut de dietă. De fapt, nu vreau să aibă denumirea de ”dietă” tot ceea ce fac, căci mai degrabă îmi place să spun că am adoptat un stil de viață diferit, sănătos și echilibrat, la care mă adaptez din mers.

Am dat startul hidratării intense, astfel încât mă străduiesc să beau cel puțin 2L de lichid pe zi. Consumul de apă mă ajută să îmi curăț organismul de toxine, așa că îmi formez obiceiul de a ține tot timpul un pahar sau o sticlă cu apă (plată sau infuzată) lângă mine. Am descoperit diferite rețete de apă infuzată, ceea ce mă determină să beau de plăcere ”cocktailurile” sănătoase pe care mi le prepar.

Am ajuns la concluzia că junk food-ul nu are deloc valoare nutritivă. Tot ceea ce oferă reprezintă grăsime și kilograme în plus și poate declanșa boli de stomac, ficat și inimă. M-am documentat riguros în privința a tot ceea ce înseamnă mâncare nesănătoasă și am descoperit o mulțime de alte motive pentru a renunța la toate bombele calorice care îmi pot otrăvi cu adevărat corpul.


Am început să mănânc din ce în ce mai des legume și fructe, lucru de care sunt tare mândră. Înainte nu obișnuiam să fac acest lucru, dar acum evoluez pe zi ce trece. În plus, atunci când îmi este poftă de ceva nesănătos mă documentez pentru a afla de ce anume duce lipsă organismul meu. De exemplu:
  • Dacă simt că îmi este foarte poftă de dulce, înseamnă că am deficit de magneziu, fosfor, carbon, crom și că ar trebui să mănânc fructe proaspete, struguri, ficăței, pește sau nuci. 
  • Dacă simt că îmi este poftă de mâncăruri grase, înseamnă că am deficit de calciu și că ar trebui să mănânc broccoli, brânză sau susan. 
  • Dacă îmi este poftă să ronțăi niște gheață (s-a întâmplat des în ultima perioadă), înseamnă că duc lipsă de fier și ar trebui să mănânc carne de pui, pește și fructe de mare, verdețuri, cireșe negre.
Sunt foarte, foarte entuziasmată că am început să fac toate aceste schimbări în bine! Dragă jurnalule, abia aștept să îți scriu fiecare pas parcurs în călătoria îmbunătățirii sănătății mele!

29.06.2016 - Jurnal de sănătate: ziua 20


Am cedat.  Azi dimineață am reușit performanța de a mânca o întreagă cutie de înghețată și două pungi de chipsuri. Cred că am greșit de la bun început. Deși am scris cu atâta entuziasm în acest jurnal, eu de fapt mi-am format convingerea că mi-am impus să încep să mănânc mai sănătos și efectiv m-am obligat să-mi placă noul regim alimentar. 

Ar fi trebuit să abordez situația altfel. Ar fi fost mai bine dacă aș fi cântărit beneficiile alimentației sănătoase comparativ cu dezavantajele alimentației nesănătoase și m-aș fi străduit să înțeleg cu adevărat profunzimea motivelor pentru care am ales această schimbare.

În plus, acum câteva ore am cumpărat un pachet de unt oarecare de la magazinul blocului și l-am mâncat PE TOT cu pâine prăjită. Nu avea gust deloc, nu îi simțeam savoarea sub nicio formă. Avea o culoare așa de palidă, de parcă i-ar fi fost greață pachetului de unt. Dar cred că de fapt mă va apuca pe mine greața în curând. L-am mâncat în întregime sperând că îi voi da de gust. Dar nu am reușit. Acum regret din tot sufletul că am făcut asta.

Nu știu ce voi face în continuare. Mi-am pierdut ambiția, am impresia că nu mă voi putea ține de plan. Oare de ce am cedat?!


După descoperirea Kerrygold

12.09.2016 - Jurnal de sănătate: ziua... 21

Dragă jurnalule, astăzi este luni, o zi minunată. Știu că nu ți-am mai scris de mult timp, dar asta nu înseamnă că mi-am lăsat sănătatea baltă, căci tocmai s-au împlinit trei săptămâni de când am început să mă ocup temeinic de mine, iar toată lumea știe că este nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a-ți implementa un nou obicei. Să-ți povestesc ce s-a întâmplat între timp.

Ei bine, după acea zi care m-a dărâmat atât mental (am devenit dezamăgită de mine deoarece am făcut un pas greșit), cât și fizic (mi-a fost foarte rău din cauza untului no name pe care îl mâncasem) am reușit să-mi pun ordine în gânduri. Mi-am băgat propria persoană în ședință și am pus-o la punct. M-am făcut să înțeleg că nu este un capăt de lume să cedez din când în când și să îmi satisfac o mică poftă, dar în situațiile de acest fel trebuie să am control și să conștientizez că da, pot mânca un tir întreg de înghețată și chipsuri, dar ALEG să nu fac asta. De ce? Fiindcă este de un infinit de ori mai importantă sănătatea mea în tot ansamblul ei, decât o poftă atât de nocivă de moment.

M-am bucurat și m-am felicitat pentru că reușisem, în sfârșit, să găsesc răspunsuri la toate întrebările pe care mi le punea creierul meu obișnuit să trăiască sub asediul chimicalelor din tot ce înseamnă fast food.

Am reintrat în cursa propice sănătății mele și am început ușor-ușor să iau în considerare toate sfaturile sănătoase pe care mi le notasem într-un mini-jurnal. Pentru că într-adevăr, m-am apucat să completez un jurnal diferit, în care mi-am scris toate produsele pe care ar fi bine să le mănânc, produsele pe care ar fi bine să le elimin din alimentație, sfaturi și rețete simple, delicioase și sănătoase.


Iar pentru că untul este unul dintre produsele alimentare preferate încă de când eram mic copil, vreau să știi, atât de util jurnal de sănătate, faptul că am reușit să găsesc un unt ADEVĂRAT, care să-mi fie pe plac 100%.


Acesta este renumitul unt irlandez denumit Kerrygold (i s-a dat acest frumos nume în anul 1962, în urma alegerii în totalitate a 60 de sugestii dintre care Kerrygold a ieșit câștigător). Vreau să evidențiez ideea că untul Kerrygold provine din IRLANDA, ceea ce mă fascinează incredibil de tare. Nu cred că este o coincidență faptul că eu iubesc această țară, iar în ultima perioadă am ajuns să-i iubesc și faimoasa marcă de unt delicios.
Am aflat că 80% din terenul agricol al Irlandei este folosit pentru a crește iarbă verde, iar datorită ploilor regulate, solul irlandez este irigat în mod natural și nu se confruntă cu stresul apei, căci are parte din abundență de aceasta.

Irlanda este una dintre cele mai importante forțe în producția laptelui, întrucât de peste 6000 de ani fermierii irlandezi se ocupă de mulsul celor mai fericite văcuțe din lume și de producerea celor mai calitative produse din lapte, iar cea mai verde țară se poate lăuda cu 5 milioane de tone de lapte produse în fiecare an. Cât de fain e lucrul ăsta, dragă jurnalule?! :)


Of, nici nu știu cum să o spun mai bine, dar aș putea să jur că atunci când am gustat din untul Kerrygold a fost ca și cum aș fi gustat pentru prima dată unt adevărat, așa cum ar trebui toate unturile să fie!

Are o textură atât de catifelată, încât de fiecare dată când îl mănânc am senzația că mă unge la inimă. Și să îți mai spun despre culoare? Untul Kerrygold este ATÂT de galben, aproape că-i mai galben decât soarele sau decât păpădiile!


Galbenul intens se datorează faptului că văcuțele din care este produs acest unt sunt grass fed, adică se hrănesc 11 luni pe an cu iarbă verde și proaspătă în care se regăsește pigmentul beta-caroten. Da, secretul constă în una dintre cele mai importante surse de vitamina A, căci beta-carotenul este cel pe care fiecare organism îl transformă în vitamina A în funcție de cantitatea care este necesară.

Dar știi ce îmi mai place la untul Kerrygold? Că ajunge din fermă direct în frigiderul meu și că pe lângă faptul că are un gust intens și bogat, o savoare cu totul și cu totul deosebită, acesta este produs din laptele vacilor cărora nu li se administrează hormoni și care pasc pe pășuni unde nu se utilizează pesticide. 

Untul Kerrygold este în totalitate sănătos, ceea ce îmi bucură enorm sufletul de copil care a crescut cu unt preparat în casă... 



19.09.2016 - Jurnal de sănătate: ziua 28

Atunci când îl întind pe pâine îmi amintesc negreșit de momentele în care o ajutam pe bunica să facă unt, de momentele în care mă dădeam cu sania de dimineața până seara pe derdeluș, iar când intram în casă bunica mă aștepta lângă sobă cu o cană fierbinte de ceai și câteva felii de pâine rumenită pe care întinsese untul bogat.

Untul înseamnă o experiență culinară specială, întrucât mă duce cu gândul la plăcinta de mere pe care o făcea mama în fiecare duminică pentru noi. Obișnuiam să o mâncăm după ce ne întorceam de la slujbă, iar tata glumea întotdeauna cu faptul că s-a căsătorit cu mama datorită delicioasei plăcinte cu mere cu care l-a cucerit pe deplin.


Untul unește inimi și suflete frumoase, fiindcă el a avut întotdeauna rolul de a aduce laolaltă oamenii dragi din viața mea. Pentru mine untul înseamnă familie, o masă caldă și bogată, un gând bun și un sfat la nevoie, o discuție între prietene la ora ceaiului de mușețel asezonat cu biscuiți de vanilie preparați în casă.

Untul reprezintă unul dintre cele mai bune și simple delicii, căci îmi încep fiecare dimineață întinzându-l pe pâinea prăjită peste care presar un pic de sare, cât să îl determine să-și afișeze adevărata valoare și savoare.


Pentru mine untul reprezintă sănătate, deoarece:

  • conține acid lauric, acesta fiind important în tratarea fungilor și a candidei
  • este o sursă extrem de importantă de vitamina A, D, E și K
  • grăsimile saturate regăsite în unt au puternice proprietăți împotriva tumorilor și cancerului
  • sporește fertilitatea femeilor
  • scade riscul de atac de cord, în timp ce margarina îl crește
  • reprezintă o sursă importantă de acid butiric, ceea ce îl determină să aibă proprietăți antiinflamatorii, protejând în același timp sistemul digestiv
  • reduce semnificativ riscul obezității
  • îmbunătățește sistemul imunitar
  • îmbunătățește funcțiile creierului
  • protejează vederea
  • ajută la reglarea nivelului de hormoni
  • asigură o bună dezvoltare a creierului și a sistemului nervos al copiilor
  • protejează corpul de problemele gastrointestinale
  • protejează corpul de calcifierea articulațiilor
  • menține sănătatea oaselor și stimulează vindecarea lor

Untul înseamnă un regim alimentar echilibrat.
Untul înseamnă grăsimi sănătoase, benefice organismului.

26.09.2016 - Jurnal de sănătate: ziua 35


Dragă jurnalule, astăzi îți scriu pentru a mă lăuda. Timp de 35 de zile la rând am mâncat sănătos și gustos! De când am descoperit untul Kerrygold am început să gătesc mai mult în casă și nu mai dau banii pe mese la restaurant, iar atunci când îmi doresc neapărat ceva dulce am grijă să pregătesc singurică deserturi demne de duminici memorabile. Acum realizez că sunt pricepută în bucătărie și că îmi ies mâncărurile mult mai bune decât cele pe care le comandam în diverse locuri. Sunt foarte fericită!!!

Totodată am aflat de noul trend - cafea cu unt Kerrygold, în loc de lapte. Nu mă așteptam să-mi placă, dar adevărul e că are un gust senzațional! Și pe lângă aroma interesantă, să știi că îmi oferă un boost de energie nemaiîntâlnit! Se spune că grăsimile regăsite în unt îmbunătățesc modul în care organismul procesează cafeina, ceea ce înseamnă că băutura-minune te ajută să te concentrezi mai bine și îți dă mai multă energie.

Am experimentat pe propria piele și sunt total de acord cu aceste informații!


Și ca să nu crezi că mă mândresc degeaba, am de gând să scriu câteva rețete delicioase pe care le-am încercat și care mi-au plăcut foarte mult! Câteva dintre ele sunt irlandeze, ceea ce mă bucură și mai tare. Parcă în acest fel hrănesc partea irish din mine! :)


Plăcintă irlandeză de cartofi

Ingrediente:

- O foaie de plăcintă
- 4 lingurițe de unt Kerrygold
- 7 bucăți subțiri de bacon
- 4 cartofi mari, decojiți și tăiați în felii subțiri
- O ceapă decojită și tăiată fin
- O legătură de mărar proaspăt
- Jumătate de cană de smântână
- Arpagic pentru decor
- Sare și piper

Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se pune foaia de plăcintă într-o tavă rotundă cu dimensiunea de 20-22 cm și se taie marginile aluatului, pentru a încăpea perfect în formă. Se introduce tăvița la frigider până când suntem gata să o umplem cu ingredientele noastre.
2. Untul Kerrygold și baconul se pun într-o tigaie, apoi se lasă la foc mediu-mare pe aragaz. Se sotează până când baconul devine crocant, după care se adaugă ceapa, cartofii și mărarul. Se asezonează cu sare și piper după gust. Se amestecă 3-5 minute. Nu este necesar să fie gătiți întru totul cartofii, deoarece tot amestecul se toarnă în forma pe care am ținut-o la frigider, iar pe deasupra se pune smântâna..
3. Se bagă la cuptor și se ține acolo pentru 35-45 de minute, până când trece furculița prin cartofi, iar crusta plăcintei este aurie. Se lasă la odihnit pentru aproximativ 10 minute, apoi se presară pe deasupra arpagicul tăiat mărunt.


Plăcintă irlandeză cu mere (Apple crumble)

Ingrediente pentru aluat:

- 110 g unt Kerrygold
- 150 g zahăr brun
- 2 ouă mari
- 210 g făină
- O linguriță de praf de copt
- O linguriță de scorțișoară
- 300 g de mere decojite și tăiate felii
- Un praf de sare

Ingrediente pentru topping-ul crumble:

- 50 g unt Kerrygold
- 50 g zahăr vanilinat
- 50 g făină

Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se unge cu unt Kerrygold o formă rotundă (cu pereți detașabili) cu dimensiunea de 20 cm. Untul Kerrygold și zahărul se mixează într-un bol mai mare până când devine o compoziție albicioasă. Se adaugă câte un ou și se mixează până în momentul în care au fost încorporate toate ouăle.
2. Se adaugă făina, praful de copt, scorțișoara și sarea, apoi se frământă până se obține un aluat mai dens. Se amestecă cu merele tăiate, apoi se toarnă compoziția în forma rotundă. Se nivelează totul cu o spatulă.
3. Cu un mixer vertical se amestecă ingredientele pentru topping-ul crumble până când rezultă un fel de firimituri mai mari (crumble). Puteți face asta și cu mâna, în cazul în care nu vreți să folosiți mixerul vertical. Se presară crumble-ul pe deasupra plăcintei pe care am așezat-o în tavă.
4. Se dă la cuptor pentru 40-45 de minute. Se încearcă plăcinta cu o scobitoare, iar atunci când nu mai rămâne nimic pe ea se scoate din cuptor și se lasă la răcit.


Budincă irlandeză de lămâie

Ingrediente:

- 2 linguri de unt Kerrygold
- Un sfert de cană de zahăr
- 2 ouă (cu gălbenușurile separate de albușuri)
- Jumătate de cană de făină
- 2 lămâi stoarse și cu coaja răzuită
- O cană și un sfert de lapte

Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Untul Kerrygold și zahărul se mixează bine. Se adaugă cele două gălbenușuri unul câte unul, apoi se toarnă făina. Se presară zeama și coaja de lămâie urmate de lapte și se mixează foarte bine.
2. Într-un bol separat se bat albușurile spumă, apoi se adaugă peste compoziția de mai devreme și se încorporează.
3. Se toarnă totul într-o tavă rotundă cu dimensiunea de 20 cm, apoi se introduce la cuptor pentru 40 de minute sau până când suprafața budincii capătă o culoare aurie.
4. După ce a fost scoasă de la cuptor se presară pe deasupra zahăr pudră și se servește caldă, cu frișcă lângă aceasta.


01.10.2016 - Jurnal de sănătate: ziua 42

Dragă jurnalule, oficial am trecut cu bine de prima lună în care am mâncat sănătos, m-am hidratat corespunzător, m-am odihnit cât trebuie și am făcut exerciții fizice. Mă simt din ce în ce mai bine, ba chiar aș putea spune că mă simt excelent și mă bucur la maximum de fiecare clipă a vieții atât de frumoase pe care o trăiesc alături de jumătatea mea!

Suntem amândoi atât de recunoscători pentru tot ceea ce ni se oferă și ne bucurăm că dintre atâtea miliarde de suflete ce și-au făcut apariția pe această planetă, noi ne-am găsit unul pe celălalt. Totodată aș mai vrea să-ți spun încă un motiv pentru care untul este cel mai bun prieten al sănătății și întregii mele existențe - datorită lui l-am întâlnit pe viitorul meu soț.


În timp ce eram la raftul cu unt Kerrygold din cadrul hipermarketului meu preferat l-am întâlnit pe EL. Ni s-au intersectat privirile și inimile, iar de atunci suntem de nedespărțit. A fost dragoste la prima vedere, exact așa cum a fost dragoste la prima gustare cu faimosul unt Kerrygold

Sunt atât de fericită! Am spus și o repet: untul unește inimi și ajută la împletirea armonioasă a mai multor vieți! Da. Asta înseamnă pentru mine untul. Un ajutor de nădejde în orice situație, indiferent dacă vorbim despre sănătate, mâncare delicioasă sau relații interpersonale. Un prieten adevărat care mi-a rămas alături mereu. Kerrygold înseamnă fericire.

Mulțumesc, unt auriu, fin, gustos și sănătos! :)


8 comments:

  1. Ce minunat scrii! �� de culoarea Kerrygold'ului pentru un articol luminos. Felicitariiiiiii! ��

    ReplyDelete
  2. M-ai convins sa incerc acest unt Kerrygold. Multumesc :>

    ReplyDelete
  3. Secrete povestite ;) Frumos!!!

    ReplyDelete
  4. Ce culoare frumoasă are untul ăsta, nu am mâncat niciodată, dar după tot ce ai scris, cu siguranță îl voi încerca.
    Rochia de mireasă mi-aș face-o de culoarea acestui unt. :D
    Aș vrea și eu să slăbesc! :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Are o culoare frumoasa si un gust deosebit, de unt adevarat! Eu l-am gustat si aproape ca nu ma mai puteam opri. Azi dimineata am mancat patru felii de unt Kerrygold peste care am presarat sare. :)) Delicios! :D

      Delete